Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image
Zsigó Jenő - Cinkelt forgószél
2007-04-03 14:07
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
 Image
Négy évente – látszólag – forgószél kerekedik az OCÖ-választás idején, de milyen forgószél az, amelyik ugyanazt a tárgyat – estünkben emberszabásút – mindig ugyanoda teszi le? A válasz: cinkelt, amiért bárhol, bármelyik tisztességes kocsmában azonnal elégtételt vesznek néhány egészséges pofon kiosztásával.
 
 
 
Mire következtethetünk ebből? Talán arra, hogy Magyarország csehó, de nem tisztességes? Vagy talán arra, hogy csalók, hamiskártyások ülnek az asztalnál, akik nem is ismerik a tisztesség, becsület fogalmát, ezért kikelni sem tudnak a csalás ellen, mert tulajdonképpen maga a csalás a játékszabály?
 
 Visszatérve eredeti témánkhoz: miért van az, hogy Kolompár, Balogh Józsi és társai, és most az erőszakkal meggyőzött Kozák János – aki korábban két cikluson keresztül is az OCÖ befolyásos képviselője volt és nem is olyan rövid időre csak az árnyas helyen eltöltött szabadság vonta ki a kiváló hazai cigány közélet élvonalából – mindig ugyan oda, az OCÖ nevű képződmény közepébe esnek?
 
 A természet soha nem produkálna ilyen képtelenséget, a forgószél tudja a dolgát, soha nem ejtene le mondjuk egy barmot kétszer ugyanoda, ez teljesen életszerűtlen volna. Kivéve, ha a forgószél politizálna, esetleg kormányozna. Természettudományi szempontból minden forgószélnek van egy nyugalmi központja, szeme, agya, ami körül kavarog, a sz…, esetünkben a cigányság.
 
 A cigányok dramatikusan eljátsszák a forgószél szerepét – feszültségkeltés, hideg-meleg áramlás, kisülés, gyűlölködés, értelmetlenség, pusztítás, rombolás, azaz egy agy nélküli korlátolt belátóképességű kretén szerepét, amiben sokan elemükben érzik magukat. A kretén a Mengyelejev-táblázat legfontosabb eleme az emberiség periódusos rendszerében. A forgószél szereplői között mindig történik valami. A porszemek összeszövetkeznek az áramló levegőben, majd szétrobbannak, hogy az ellentétes töltetű másik porszemmel szövetkezve megharcoljanak azért, amiért egy forgószélnek meg kell harcolni (rombolás, félelemkeltés stb.). És ekkor még ráadásul minden porszem győztesnek (elnöknek, bizottsági tagnak stb.) képzeli magát, mígnem mindenki a porba hull, a mocsokba, a sárba, a kiszolgáltatottságba, amit forgószél után szoktak érezni az emberek.
 
 Szállóige, hogy a mostani – vagy most még – elnök Kozák János egy év alatt kétszer körbeutazta a földet, annyi útiköltség- térítést vett fel az OCÖ-től felelősségteljes elnökségi tagsága idején. Persze egy porszemnek könnyű, csak megy, viszi a szél, gyorsan utazik. De nem ingyen. A többi porszemnek is megvan az ára.
 
 Az agy, a figyelő szem, a Nagy Testvér már a szélgenerátorok beindítása előtt tudja a meccs végét. Néhány barmot mindig pont oda ejt le, ahová neki kell. Tévedés kizárva. Nem minden természettudományi törvény él meg a demokráciában (sem).
 
 Az agy fantáziátlanságára vall, hogy kb. húsz éve ugyanazokkal forgószelezik. Talán a demokrácia fiatalkori demenciája, elbutulása, talán a lenéző vélekedés arról, hogy „ezek még ezt sem veszik észre, minek törni magun-kat”, vagy a túlbiztosítás, merthogy a forgószél elemei már kitanulták szerepüket, maguktól is tudják, mit, mikor, mennyiért, hogyan, miért, kinek. Mint a falusi legelőről magában is hazatérő négylábú. Idomítás kérdése az egész.
 
 A többségi média és politika az OCÖ-választással – mi megfőztük, a romák tálalják –, a Mónika show cigány adatközlőivel, a Győzike családshow-val megtöltik tartalommal a díszes nagyközönség „cigány valóságkínálat-magyar kereslet” igényét. Politikai kategóriát képező igénytelenséggel, lekezeléssel, kisebbségellenességgel.
 
 Ez lett az életünk az új rendszerben: jó néhány cinkelt forgószél- játszma. Néha csak egy-egy szellentésszerű áramlástani és szaglószervi hatással járó manipuláció. Kispályán az is elég.
 
 Élünk, mint hal a szákban.
 
 Zsigó Jenő
 

2017201620152014201320122011201020092008200720062005

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 • Heti Style-Art-Party horoszkóp 2020.június 6-tól 12-ig
  Művészet, szórakozás, látásmód. A 12 csillagjegyre (élet) - művészeknek .
 • Szombati HarmoNet horoszkóp 2020-06-06
  Ma jellemző lesz ránk a jókedv és az optimizmus. Erőnk teljében leszünk, nem rettenünk vissza a máskor nehéznek tűnő feladatoktól sem. Talán csak a türelemnek leszünk híján: nem kedveljük az aprólékos teendőket. Ma májunk kerül előtérbe, egészségünk szempontjából. Májunkat sokáig tudjuk gyilkolni, anélkül, hogy bármilyen látható jele lenne a károsodásnak. Statisztikai adatok szerint évente átlagosan 4 kg! méreganyagot, színezőanyagot viszünk be a szervezetünkbe.
 • Mi van ma, mi van ma? Piros pünkösd napja!
  Mit ünneplünk pünkösdkor? A keresztény hagyomány szerint Jézus a feltámadása utáni negyvenedik napon tért vissza a mennybe. Az apostolokat kérte, hogy maradjanak együtt, és várják a Szentlelket, Isten küldöttjét, mert el fog jönni. A feltámadás után ötven nappal eljött a Szentlélek, az apostolok a nép elé álltak, és Krisztust hirdették.
  image
 • Heti Style-Art-Party horoszkóp 2020.május 30-tól június 5-ig
  Művészet, szórakozás, látásmód. A 12 csillagjegyre (élet) - művészeknek .
 • Szombati HarmoNet horoszkóp 2020-05-30
  Ma a módszeres, összeszedett munka ideje van. Akár a kertünkben, akár lakásunkban rendet tehetünk, nem csalódunk majd az eredményben. Bár lassabban haladunk, de mindenre kiterjed a figyelmünk. Jól tesszük, ha odafigyelünk a táplálkozásunkra. Ha lehet, akkor részesítsük előnyben a könnyű, ám tápláló ételeket, például a zöldségféléket, amelyek nem terhelik meg annyira a gyomrunkat. Ma kerüljük a veszekedést, ne szítsunk feszültségeket!
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk

Szellő Imre nyerte a főmeccset a profi bokszgálán

2017. April 23.

article thumbnailSzellő Imre szerezte meg a Boksz Világszervezet (WBO) nemzetközi cirkálósúlyú bajnoki övét és a magyar bajnoki címet a székesfehérvári Magyar Ring Gálán, miután technikai KO-val győzött Tóth...
Teljes cikk

További hírek