Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

A hajigálás ünnepe lett ez a március 15-e
2007-03-16 14:22
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
ImageElőször tojást, majd macskakövet dobáltak a kormányt szidó és Budaházy György elfogása miatt dühös tiltakozók Budapest utcáin, de az erőszakos zavargást viszonylag hamar felszámolta a tavalyhoz képest higgadtabban intézkedő rendorség. Az MSZP szerint Orbán felelős a történtekért, a Fidesz azonban Budaházy elfogásának körülményeit vizsgálná.


Bejött az, amire mintegy 50 ezer [origo]-olvasó is számított. Az ünnep elott azt kérdeztük olvasóinktól, hogy számítanak-e zavargásokra március 15-én, és túlnyomó többségük arra szavazott, hogy lesz kisebb-nagyobb összetűzés. Pedig a nap jelentos része erőszak nélkül, igaz, feszült légkörben zajlott. Kezdődött azzal, hogy az állami ünnepségsorozat kezdetén, a Kossuth téri zászlófelvonáson fütyüléssel és kiabálással fogadták tüntetok - akik közül sokan részt vettek az oszi kormányellenes demonstrációkban - Gyurcsány Ferenc miniszterelnököt.

A téren becslések szerint mintegy ezer tiltakozó gyult össze, akik aztán átvonultak a Múzeumkertbe, az állami ünnepi musorra. Ott nem politikusok voltak a középpontban, hanem - köztük gyerekek -, bár jelen voltak közjogi méltóságok, köztük Gyurcsány Ferenc is. Az MTI becslése szerint 15 ezer fos tömeg nagy része kormányellenes tünteto volt, akik szinte végig bekiabálásokkal és füttyszóval zavarták meg az eloadást. A végén rövid ideig feltunt elottük Gyurcsány is, aki integetni kezdett az ot szidó tiltakozóknak.

Demszkyt esernyokkel védték

A Nemzeti Múzeumtól a Petofi-szoborhoz, a Március 15-e térre vezetett a tömeg útja, a Fopolgármesteri Hivatal egyórás rendezvényének helyszínére. Számítani lehetett arra, hogy a tüntetok igyekeznek majd megzavarni az ünnepséget, amelyen megjelent - bár az elozetes programban ez nem szerepelt - Gyurcsány Ferenc is. A fo beszédet mondó Demszky Gábor szabad demokrata polgármestert kiabálás fogadta, és folyamatosan dobáltak felé tojást és narancsot.

Demszky szinte kiabált a mikrofonba, és arról beszélt, hogy az emberek többsége nem ért egyet azokkal, akik így viselkednek a nemzeti ünnepen. Nagy fekete esernyokkel próbálták védeni a dobálózástól, de egy tojás mégis eltalálta. A rendezvény végén a tiltakozó tömeg átvonult a Váci utcán keresztül a Vörösmarty térre, a Jobbik nevu szervezet megemlékezésére. Onnan a Fidesz gyulésére, az Erzsébet híd pesti hídfojéhez mentek.

Orbán a népszavazásról beszélt

A legnagyobb ellenzéki párt rendezvényén hatalmas tömeg gyult össze: az MTI becslése szerint több mint kétszázezer résztvevo volt, a Fidesz pedig negyedmilliós számot emlegetett. Felszólalt több hazai és külföldi jobboldali politikus, de a legtöbben persze Orbán Viktort várták. A Fidesz-elnök mondandójának egyik lényegi eleme az volt, hogy ha a párt által meghirdetett népszavazás sikeres lesz (vagyis a többség elutasítja a reformtervek egyes elemeit), akkor a kormánynak nem marad más választása: vagy enged a többség szavának vagy pedig távozik a hatalomból.

A Fidesz megemlékezésén a musorvezeto az elején megkérte az embereket, hogy csak nemzeti színu lobogókat és jelképeket használjanak, ennek ellenére sokan lóbáltak árpádsávos zászlókat is, amelyek ellen korábban kormánypárti politikusok és civilek is tiltakoztak, mondván, ezt a jelképet használták a második világháború borzalmaiért felelos nyilasok is.

Tojásokkal kezdodött

Az ellenzéki gyulés békésen ért véget, és úgy tunt, a Demszky-féle tojásdobálás marad a nap legemlékezetesebb pillanata. A Fidesz-rendezvény közben azonban kiderült, hogy a rendorség délután elfogta a tavaly oszi zavargások óta körözött Budaházy Györgyöt, és ennek hírére támogatói gyülekezni kezdtek az Andrássy úton a Terror Házánál, amelynek közelében van az a rendorségi fogda, ahova a férfit beszállították. A rendorség a Hosök tere felé szorította, majd feloszlatta az egyre fogyatkozó, de barikádépítéssel próbálkozó és köveket dobáló tömeget.

Széttörtek mindent, amit lehetett

Közben azonban a Nemzeti Múzeumnál összegyult kormányellenes tiltakozók is hírét vették annak, mi történik az Andrássy úton, ezért az Oktogonhoz vonultak. Ott a rendorség újabb tömegoszlatásba kezdett vízágyúkkal és könnygázzal. A tavaly osz óta sokszor hallott jelszavakat - pl. Gyurcsány takarodj! - skandáló tömeg szétszéledt, voltak még összetuzések az Operánál és a Deák téren is, de néhány óra alatt felszámolták a rendorök a zavargást, amelynek azonban biztosan maradnak nyomai. Tudósítóink beszámolói szerint a tiltakozók - akik közül többen aztán nem sokkal késobb fáradtan metróztak haza - kukákat gyújtogattak, széttörtek mindent, amit lehetett.

Lángokkal folytatódott

ImageEzek már ismeros jelenetek voltak tavaly október után, de a politikai pártok egymásra mutogatása se maradt el. Ugyan Gyurcsány Ferenc az este nyolc után - tehát az eroszakos cselekmények megkezdése alatt - elmondott beszédében nem utalt arra, mi történik az utcán, az MSZP szóvivoje kijelentette, Orbán Viktor "engedte ki a szellemet a palackból, övé a felelosség". Ezt a Fidesz persze visszautasította, és helyette azt javasolta, ki kellene vizsgálni, hogy milyen szerepet játszott az események alakulásában az, hogy éppen a nemzeti ünnepen tartóztatta le a rendorség a több hónapja körözött Budaházy Györgyöt. A rendorség viszont ezt a burkolt vádat nevezte képtelenségnek, mondván, nem volt semmilyen szándékos idozítés.

A rendorség egyébként a tavaly október 23-i zavargásokhoz képest - amikor a felvételek szerint brutális intézkedések is voltak - tudósítóink beszámolói szerint higgadtabban jártak el. Minden tömegoszlatási akció elott többször figyelmeztették a jelenlévoket, hogy mi következik, és alternatív útvonalakat is ajánlottak számukra. Elofordult ugyanakkor, hogy egy tiltakozót fejen talált a könnygázgránát, ami komolyabb sérülést is okozhat. Garamvölgyi László, az ORFK szóvivoje az [origo]-nak azt mondta, október 23-hoz képest más taktikát alkalmaztak: jobb volt a kommunikáció, a kemény magot kiemelték a békés tüntetok közül, eroszakot csak végso esetben használtak, gumilövedéket pedig ezúttal nem vetettek be.

 

 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 • Heti wellness horoszkóp 2020.szeptember 27-től október 3-ig
  Most megtudhatja mely táplálkozási formák, mozgásformák illenek az ön születési jegyéhez.
 • Vasárnapi HarmoNet horoszkóp 2020-09-27
  Ma tele vagyunk ötletekkel és szabadságvággyal. Nem szívesen tartjuk be a szabályokat, már ha egyáltalán hajlandóak vagyunk az elvárások szerint viselkedni. Kreativitásunk szárnyal, mindenre van egy jó ötletünk! Ma a lábszárunk kerül előtérbe, erre a testrészünkre jobban kell vigyáznunk. Ha visszeres panaszaink vannak, akkor menjünk el egy boltba, ahol gyógytermékeket vásárolhatunk. Itt biztosan találunk egy gyógy harisnyát, mely segíthet a panasz mérséklésében.
 • Heti Style-Art-Party horoszkóp 2020.szeptember 26-tól október 2-ig
  Művészet, szórakozás, látásmód. A 12 csillagjegyre (élet) - művészeknek .
 • Szombati HarmoNet horoszkóp 2020-09-26
  A mai napon elemi igényünkké válhat, hogy szabadnak érezhessük magunkat. Csináljunk magunknak önálló programot, találkozhatunk a barátainkkal. Az sem baj, ha nem kedvesünkkel töltjük a délutánt! Ma vigyázzunk a bokánkra! Ezt akkor tehetjük meg, ha kényelmes cipőt hordunk. Óvakodjunk a magas saroktól, hiszen egy rossz lépés következtében kificamodhat a bokánk. Inkább válasszunk egy kényelmes darabot, ami megfelelően tartja a lábunkat.
 • Heti szexhoroszkóp 2020.szeptember 25-től október 1-ig
  Hódítás, csábítás, szakítás és szerelem. Erotika, és minden ami a randevúk és forró éjszakák világába belefér.
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk