Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image
Gratulálunk a Díjazottaknak
2006-12-19 23:00
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
Image2006. december 19-én, kedden délelőtt az Országház Vadász-termében, Gyurcsány Ferenc miniszterelnök átadta a Kisebbségekért Díjakat.

 

 

 

 

A Magyar Köztársaság miniszterelnöke által alapított Kisebbségekért Díjat 1995 óta minden év decemberében adják át olyan hazai és határon túli személyeknek, szervezeteknek, akik a kisebbségek érdekében kiemelkedő tevékenységet végeztek a közéletben, az oktatásban, a kultúrában, az egyházi életben, a tudományban, a tömegtájékoztatásban és a gazdaság területén. Gyurcsány Ferenc miniszterelnök átadta a 2006-os Kisebbségekért Díjakat 14 kitüntetettnek a Parlamentben kedden, a kisebbségek napja alkalmából. Az eseményen részt vett Sólyom László köztársasági elnök, Szili Katalin az Országgyűlés elnöke is.

Gyurcsány Ferenc a díjátadó ünnepségen mondott beszédében hangsúlyozta: van valami, ami egyetlen embertől sem vitatható el, az, hogy saját identitását maga válassza.

Magyarország első roma hírügynöksége – a C-PRESS Hírügynökség gratulál a díjazottaknak.


Rézműves Melinda
A roma kultúra megismertetéséért és fennmaradásáért végzett sokrétű tevékenységéért részesült a Kisebbségekért Díjban.

 

 

ImageRézműves Melinda Hodászon hagyományos cigányközösségben nevelkedett, kezdetben állami gondozott gyermekekkel foglalkozott, majd óvónő lett. 1995-ben az ELTE BTK néprajz szakán szerzett diplomát. Jelenleg a Pécsi Tudományegyetem néprajz-kulturális antropológia Ph.D programjának végzős hallgatója.

1987-től dolgozik a Fővárosi Önkormányzat Cigány Házában, jelenleg igazgatóhelyettesként. Munkája nagyban hozzájárult az intézmény sikerességéhez, elismertségéhez. Részt vett a roma gyermekek, fiatalok tehetséggondozásában, tanulásuk ösztönzésében. A roma kultúra megmentése és megismertetése érdekében számos néprajzi kutatótábort szervezett és vezetett. A gyűjtött anyagból népismereti könyveket, hangzó anyagot és filmeket szerkesztett.

Nevéhez kötődik a 2002-ben Hodászon létrehozott – a roma kultúra tárgyi értékeinek megmentése szempontjából példaértékű - első Roma Tájház létrehozása.

Kimagasló érdeme a hazai romani nyelvjárások feltérképezése és a gyermekek nyelvtanulását segítő oktatóprogramok kidolgozása. Jelentős szerepet vállal a Regionális vagy Kisebbségi Nyelvek Európai Kartájának a romani nyelvhez kötődő kiterjesztése szakmai előkészítésében, a roma nyelv és kultúra tanári szak egyetemi szintű akkreditációs folyamatában.

Az ELTE Idegennyelvű Továbbképző Központjának vizsgáztató tanáraként foglalkozik a romani nyelv magas szintű fejlesztésével. Szakmai tevékenysége nagyban hozzájárul ahhoz, hogy a roma emberek értékként éljék meg identitásukat, a többségi társadalom pedig megismerje kultúrájukat, és ezáltal befogadóbbá, gazdagabbá váljon.


ImageDr. Kállai Ernő
A romák társadalmi integrációja érdekében, pedagógusként és tudományos kutatóként végzett munkájának elismeréseként részesült a Kisebbségekért Díjban.

 

Dr. Kállai Ernő roma családban nevelkedett, első generációs értelmiségiként, több területen folytatott sikeres tanulmányokat. Kezdetben a családi hagyományok nyomán muzsikusnak készült, konzervatóriumot végzett. Később történész diplomát szerzett, tanult szociológiát, politológiát, jogi doktorrá avatták. Jogelmélet, jogszociológia területével foglalkozó Ph.D. disszertációjának védése előtt áll.

Volt általános iskolai napközis nevelő-, történelemtanár, kollégiumi nevelőtanár, egyetemi oktató. Jelenleg a Magyar Tudományos Akadémia Kisebbségkutató Intézete Romológiai Kutatócsoportjának, illetve a Váci Apor Vilmos Katolikus Főiskola Romológiai és Alkalmazott Társadalomtudományi Intézetének vezetője. Nevéhez fűződik a roma nemzetiségi tanító és óvodapedagógus szakok tudományos alapjainak lerakása.

Megközelítőleg ötven, a tudományos közélet által is számon tartott dolgozatot adott közre magyar és idegen nyelven, rangos szakmai folyóiratokban, tanulmánykötetekben. Az Európai Összehasonlító Kisebbségkutatások Közalapítványnál a roma programok egyik vezetője.


ImageVarga Ilona
Az előítéletek ellen küzdő újságírói munkásságáért és széleskörű közéleti szerepvállalásáért részesült a Kisebbségekért Díjban.

 

Varga Ilona népművelő-magyar szakos tanári diplomát szerzett Pécsett. 1988-tól a tanítás mellett a Magyar Rádióban akkortájt induló Cigányfélóra műsorvezető-riportere, később szerkesztője lett. Készített tévés riportokat és folyamatosan képezte magát. Újságírói, szociológusi diplomát szerzett, majd az országban elsőként tette le a magyar-beás; beás-magyar tolmácsvizsgát.

A Magyar Televízióban a Cigány Magazin című műsornak volt egy ideig a felelős szerkesztője, majd a roma életutakat bemutató televíziós riportsorozat szerkesztő-riportere lett.

Újságírói munkája mellett fontos közéleti feladatokat is betölt. Többek között a Gandhi Közalapítvány, a Magyarországi Cigányokért Közalapítvány, a Fészek Alapítvány kurátora. Aktív tagja számos roma és nem-roma civil szervezetnek.

Feladatának tekinti a cigány fiatalok újságíró képzését. Több tankönyv szerzője, társszerzője. Megszerkesztette az első Beás-magyar/magyar-beás szótárt. Férjével közösen három cigány irodalmi szöveggyűjteményt állított össze. Különböző folyóiratokban rendszeresen jelennek meg beás nyelvű műfordításai, interjúi.

 

C-PRESS 

 

 

2017201620152014201320122011201020092008200720062005

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 • Fél év Indiában egyedül, három gyerekkel és az autizmussal
  Karmaváltás - elkészült Lohonyai Dóra könyve az út során gyűjtött tapasztalatairól, élményeiről. Interjú a szerzővel.
  image
 • Heti anya és gyermek horoszkóp 2019.október 17-től 23-ig
  Az anya-gyermek kapcsolatban nagyon fontos az érzelmi visszajelzés, mégpedig a gyermek részéről is.
 • Csütörtöki HarmoNet horoszkóp 2019-10-17
  Ma lassabban készülünk el, reggel jelentős késéssel indulhatunk. A munkánkkal is nehezebben haladunk, bár amit kiadunk a kezünkből, szinte tökéletes. Ma foglalkozhatunk precizitást igénylő feladatokkal is. Fontos, hogy ma minél több zöldséget fogyasszunk. Ügyeljünk arra, hogy ne főzzük túl a zöldféléket, hiszen akkor nem tudják megtartani értékes tápanyagtartalmukat. Inkább csak pároljuk meg a zöldségféléket, de ezt is csak minimális mértékben.
 • Heti vagyonhoroszkóp 2019.október 16-tól 22-ig
  Vagyoni helyzetre, lehetőségekre vonatkozó horoszkóp.
 • Szerdai HarmoNet horoszkóp 2019-10-16
  Ma lassúak leszünk, mindenhez több időre lesz szükségünk. Keljünk fel reggel korábban, így több idő lesz a készülődésre. Adjuk meg a módját a reggelinek is, ma tápláló ételekre lesz szükségünk. A mai nap egészségügyi problémája a fogak érzékenysége lehet. A fogfájás, rosszindulatú gócok sok más problémának lehetnek előidézői a szervezetben. Gyulladásos folyamatok, hajhullás alakulhatnak ki következményképpen.
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk

Szellő Imre nyerte a főmeccset a profi bokszgálán

2017. April 23.

article thumbnailSzellő Imre szerezte meg a Boksz Világszervezet (WBO) nemzetközi cirkálósúlyú bajnoki övét és a magyar bajnoki címet a székesfehérvári Magyar Ring Gálán, miután technikai KO-val győzött Tóth...
Teljes cikk

További hírek