Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

Ötéves a cigányrádió
2006-12-11 23:00
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
ImageTúl vannak a hőskorszakon, amikor mindenki nagyon lelkes volt, de a műsorkészítéshez nem értettek. Ma már profivá váltak, és a rádió igazgatójának leghőbb vágya, hogy a műsor is egyre színvonalasabb, érdekesebb, szórakoztatóbb legyen, de szigorúan közösségi és nem kereskedelmi tartalommal.

 

 

 

A Radió C igazgatója, Fátyol Tivadar idézi vissza a kezdeteket, és megfogalmazza jövőbeli reményeit is.  – Bíró András volt, aki ezt kitalálta, hogy legyen cigányrádió. Utána sokáig húzódott a dolog, 10 évig, részben pénz-, részben koncepcionális kérdések miatt. Végül is 2001-ben átadta az Autonómia Alapítványnak és néhány magánembernek, ők megkérték a frekvenciát, és nyert a csapat. Így indult el a rádió 2001-ben. Ennek az volt az előzménye még, hogy volt egyszer egy próbaadás, az azt hiszem egy hónapig, vagy valahogy így tartott,s a próbaadás alatt kapta meg a végleges frekvenciát a Rádió-C.

– Az elején, úgy emlékszem, hogy te műsorkészítőként voltál itt. Milyen nehézségek voltak, hogy emlékszel?

– Hát nehézségek azok voltak. Én a legelején a próbaadás alatt műsort készítettem, utána kineveztek zeneigazgatónak és műsorkészítőnek. Sok minden voltam én, csak akasztott ember nem. Nagyon nehéz volt, megmondom neked őszintén, senki nem értett semmihez. Nemcsak a technika, egyáltalán a műsor szerkesztése, a műsor menete. Nagyon nehéz idők voltak, de hál Istennek mindenki nagyon lelkes volt, nagyon pontos, precíz, és nagyon igyekezett azon, hogy jó minőségű rádiót csináljunk. Hát sikerült. Visszahallgattunk egy jó pár 5 évvel ezelőtti adást, ma már az ember kicsit megmosolyogja, de jó. Még maradtak itt abból a társaságból, kinőtték magukat, profik lettek, és most már nyugodtan lehet mondani azt, hogy profi rádiósok lettek.

– Közösségi rádiónak hívja inkább magát az intézmény, és ez megszabja azt is,hogy a műsorok miként szólalnak meg.

– Hát nyilván ez egy közösségi rádió. Mi azt mondjuk, hogy ez egy közösségi, közszolgálati rádió. Ez is elég komoly feladatokat ró rámk, hiszen állandóan napra kész, friss információkkal ellátni a hallgatókat, az nem egy kis feladat.

– Évről-évre lehet hallani akár nagyon komolyan, akár kicsit csendesebben, hogy vannak anyagi problémák. Miután közszolgálatinak mondod ezt a műsort, ezt az adást, azt feltételezné az ember, hogy erre van állami támogatás.

– Ez a 22-es csapdája. Ugye mi azt mondjuk, hogy közfeladatokat látunk el. De jogilag nem így van. Jogilag az állam nem támogathat. Nyilván vannak olyan pályázatok, amiket sikerül megnyerni, meg én azt mondom, hogy maximálisan segít mindenki bennünket, de ez nagyon nehéz, örökösen pengeélen táncolunk. Most is elég súlyos anyagi gondokkal küszködünk, de megpróbáljuk megoldani, megpróbáljuk az egész struktúrát átalakítani jövőre. Bízom benne, hogy valami sikerül. Szerintem rájöttek arra, hogy ez nem kereskedelmi rádió, más feladatokat lát el. Úgyhogy bízom benne, hogy most valamin tudjunk változtatni. December 15-én lesz egy nagyon komoly ülés, egy megbeszélés,ahol a tulajdonosok, különböző intézményeknek a vezetőivel fogunk tárgyalni,hogy hogyan tovább. Remélem, hogy január, februárban már arról szól a fáma, hogy sikerült megnyerni ezt a csatát.

– Ha minden sikerül, tehát 15-én jól zárul ez a tárgyalás, akkor mire számíthat a hallgató, hogyan alakul át a rádió?

– A műsorstruktúrát úgy csináltuk meg szeptembertől, hogy ez már az új koncepció szerint. A főszerkesztő kollegával folyamatosan azon dolgozunk, hogy még jobb legyen. Nőtt a hallgatóságunk hál Istennek, és tavaly október 8-a óta az interneten is lehet hallgatni a rádiót. Iszonyatos nagy hallgatottságot produkált ez nekünk. Megpróbáljuk úgy kialakítani a műsort, hogy a földi hallgatottság is ki legyen elégítve, és az internet is ki legyen elégítve. Az interneten sokan vannak olyanok, akiktengeren túlról hallgatnak minket, nyilván az időeltolódás miatt olyan programokat kell csinálni, amit ők is tudnak élvezni. Én nagyon sokat várok ettől az intézménytől. Van egy elképzelésem, amit mindenáron szeretnék véghez vinni, mielőtt még itt elmegyek nyugdíjba, ahogy én szoktam mondani, de nagyon szeretném azt, ha tényleg egy olyan rádió lenne, amit mondhatom azt, ahogy én szoktam ugye mondani, hogy Mátészalkától New Yorkig sokan hallgatnak, és jól érzik magukat akkor, amikor ezt a rádiót hallgatják.

– Mi szól ebben a rádióban, ha valaki még nem ismerné?

– Talán Európában a legszélesebb a skála nálunk a zene területén,hiszen mi mindent játszunk, nem skatulyázzuk be magunkat. Iszonyatos mennyiségű zenei anyag van a gépben. Ettől színes, ettől érdekes, és ezt nagyon kedvelik. De nagyon érdekli a hallgatókat a mindennapi politikai műsor például, egy új műsort indítottunk most, ez az esti műsorunk, 22 órától lehet hallani, a címe: Köztársaság. Itt eléggé keményen a mindennapokat próbálják megvitatni szakemberek, újságírók vagy azok a vendégek, akiket hívnak a szerkesztő kollegák. Ez egy másfél órás műsor, és rettentő sokan telefonálnak be. Nyilván vannak sajnos olyantémák, amik minket eléggé érintenek, hiszen a sajtó, a média fölfújta a cigányügyeket most rettentően, és tulajdonképpen szeptembertől másról se szól a sajtó, csak a romákról. Most ez pozitív, negatív teljesen mindegy, de inkább negatívoldalról. Ezeket próbáljuk megvitatni. Aztán: ránk is ugyan úgy vonatkozik, mondjuk az egészségügyi probléma, a gázprobléma, ezeket is próbáljuk megvitatni.

Varga Ilona interjúja nyomán


Kapcsolódó anyag:

Ötéves a cigányrádió
Kossuth Rádió Cigányfélóra - 2006. december 08.

 

Kossuth Rádió 

 

 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 • Fél év Indiában egyedül, három gyerekkel és az autizmussal
  Karmaváltás - elkészült Lohonyai Dóra könyve az út során gyűjtött tapasztalatairól, élményeiről. Interjú a szerzővel.
  image
 • Heti anya és gyermek horoszkóp 2019.október 17-től 23-ig
  Az anya-gyermek kapcsolatban nagyon fontos az érzelmi visszajelzés, mégpedig a gyermek részéről is.
 • Csütörtöki HarmoNet horoszkóp 2019-10-17
  Ma lassabban készülünk el, reggel jelentős késéssel indulhatunk. A munkánkkal is nehezebben haladunk, bár amit kiadunk a kezünkből, szinte tökéletes. Ma foglalkozhatunk precizitást igénylő feladatokkal is. Fontos, hogy ma minél több zöldséget fogyasszunk. Ügyeljünk arra, hogy ne főzzük túl a zöldféléket, hiszen akkor nem tudják megtartani értékes tápanyagtartalmukat. Inkább csak pároljuk meg a zöldségféléket, de ezt is csak minimális mértékben.
 • Heti vagyonhoroszkóp 2019.október 16-tól 22-ig
  Vagyoni helyzetre, lehetőségekre vonatkozó horoszkóp.
 • Szerdai HarmoNet horoszkóp 2019-10-16
  Ma lassúak leszünk, mindenhez több időre lesz szükségünk. Keljünk fel reggel korábban, így több idő lesz a készülődésre. Adjuk meg a módját a reggelinek is, ma tápláló ételekre lesz szükségünk. A mai nap egészségügyi problémája a fogak érzékenysége lehet. A fogfájás, rosszindulatú gócok sok más problémának lehetnek előidézői a szervezetben. Gyulladásos folyamatok, hajhullás alakulhatnak ki következményképpen.
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk

Szellő Imre nyerte a főmeccset a profi bokszgálán

2017. April 23.

article thumbnailSzellő Imre szerezte meg a Boksz Világszervezet (WBO) nemzetközi cirkálósúlyú bajnoki övét és a magyar bajnoki címet a székesfehérvári Magyar Ring Gálán, miután technikai KO-val győzött Tóth...
Teljes cikk

További hírek