Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png
Vad cigányozás rendőrségi belső honlapon
2006-12-10 23:00
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
ImageFelfüggesztette egy rendőrségi honlap működését és vizsgálatot indított az országos rendőrfőkapitány. A honlapon sorjáztak a cigányellenes szövegek, némelyik a legvadabb raszszizmus jegyében fogant.

 

 

 

A szégyenteljes hozzászólásokra egy CD-n kiadott gyűjtemény hívta fel a figyelmet, amelyet egy cigány rendőr közösen szerkesztett nyugdíjban lévő nem cigány társával. Gangesz-parti székely, indomagyar, tenyészgorilla, buckalakó, réti néger, genetikai hulladék, agyamputált. Ilyen és ehhez hasonló kifejezések olvashatók a cigányokról egy internetes oldalon. A Holdudvar elnevezésű belső honlapról van szó, amelyhez kizárólag rendőrök vagy a rendőrségnél dolgozó közalkalmazottak férnek hozzá.

A fórumokon a kisállattartástól a sportig sok minden előkerül, a cigányokkal kapcsolatos témák pedig a legnépszerűbbek közé a tartoznak. Ízelítő néhány véleményből: "Öt év golyó általi kötél mindegyiknek, a maradéknak meg rezervátum, vagy egy hipergyors ügyintézéssel megoldott jegy Indiába", "A krumplibogarat sem azért utálom, mert csíkos, hanem mert kártékony", "Amióta élek, én még nem láttam értelmiségi cigányt. Biztos vannak... (Az UFO-k létezését sem zárom ki.) Dolgozó, becsületes cigányt már láttam. Négyet."

Némelyek a cigányok sterilizálására tesznek javaslatot, mások veréssel terjesztenék a többségi normákat. Megint mások azokról az időkről vizionálnak, amikor Magyarországon "többségben lesznek a cigányok". Az egyik hozzászólónak erről egy olyan szarvasmarha jut eszébe, amelyik "békésen legelészik a belőle táplálkozó bélféregben".

Máté Mihály és Óvári Vendel megelégelte, hogy zabolátlanul ömlik a rasszizmus, és összeállított egy CD-t a Holdudvar tartalmából. A válogatást - egy tanulmány kíséretében - elküldték a honlapot üzemeltető Országos Rendőr-főkapitányságnak is. Abból, hogy a CD szerkesztői egyáltalán hozzáfértek a honlaphoz, könnyen kitalálható: közük van a rendőrséghez. A nem cigány Máté Mihály a közelmúltban rendőrként ment nyugdíjba, beás cigány barátja, Óvári Vendel ma is rendőrként dolgozik. Mindketten Tolna megyében laknak.

A szerkesztők nem vállalkoztak annak kimutatására, hogy a rendőrök közül hányan olvasták a cigányellenes szövegeket, hányan szóltak hozzá, hányan fejezték ki egyetértésüket. Azt a látszatot sem szeretnék kelteni, hogy a rendőrök túlnyomó többsége raszszista lenne. Már csak azért sem, mert a hozzászólók egy része igyekszik árnyalt véleményt alkotni, és tiltakozik a szélsőséges kijelentések ellen. (Igaz, őket általában lehurrogják a többiek.)

A CD készítőinek célja a figyelemfelhívás volt, követ akartak dobni az állóvízbe. Tisztában vannak azzal, hogy az összes társadalmi csoportban tetten érhetők az előítéletek, de úgy gondolják, rendőrök esetében ez különösen veszélyes. Emberi sorsok múlhatnak azon, hogy egy rendőrt a szakmai meggyőződése vagy az előítéletei irányítanak-e, amikor intézkedik.

Az egyik szerkesztő, Máté Mihály egy Dombóvártól északra lévő faluban, Kocsolán nőtt fel. Szülei tanítók voltak. A családban soha nem hallott cigányozást, srác korában a világ legtermészetesebb dolgának tartotta, hogy együtt játszik a cigány gyerekekkel. Élete első és utolsó nyaklevesét akkor kapta az apjától, amikor a körmenet láttán gúnyos megjegyzéseket tett a katolikusokra. "Mindenki hitét tisztelni kell" - mondta az apja. Pedig a legkevésbé sem volt vallásos.

Máté Mihály nem akarja szépítgetni a valóságot. Pályaválasztásában az is erősen szerepet játszott, hogy egy rendőr majdnem háromszor annyit keresett, mint egy falusi tanító. Nyomozó lett Dombóváron. Akkoriban a helyi kapitányságon - és alighanem országszerte - az volt a szokás, hogy amikor előállítottak egy cigány embert, rögtön lekevertek neki három pofont, és csak utána kezdődött a kihallgatás. Máté Mihálynak ez nagyon nem tetszett. Kollégái először "cigánybérencnek" nevezték, majd ráosztották az összes olyan ügyet, amelyben akár gyanúsítottként, akár sértettként cigányok is érintve voltak.

Egyáltalán nem bánta. "Azok, akik ellenségként tekintenek a cigányokra, nem is sejtik, hogy mennyi szeretetet és tiszteletet kaphat tőlük az ember" - osztja meg élményeit Máté Mihály. Legtöbb vesződsége nem a cigányokkal, hanem saját munkatársaival akadt: "Ha valamelyik rendőrről megtudtam, hogy disznóságot csinált, nem jelentettem fel sehol. De attól fogva nem szóltam hozzá."

Huszonöt év után elege lett a szolgálatból, és amint megtehette, leszerelt. Még most is csak 52 éves, éppen diplomamunkáját írja kulturális antropológiából a pécsi egyetemen.

Jó ideje már cigány népismeretet is oktatnak a rendőrségen, de Máté Mihály állítja, hogy a cigányellenesség újra és újra erőre kap. Az ezredforduló táján - meséli - készült egy felmérés a rendőrök körében tapasztalható rasszizmusról. Az eredmény annyira letaglózó volt, hogy nem hozták nyilvánosságra. A felmérés hatására állítólag alakult egy bizottság, amely azonban nem mutatja a létezés jeleit.

A rasszistákat elméletileg az alkalmasság vizsgálatakor ki lehet szűrni, de Máté Mihály e tekintetben is szkeptikus. Szerinte a rendőrségi pszichológiai teszteknek nincs sok értelmük: "Dombon ülő vadászkutya legyek, ha ezeket valaki becsülettel kiértékeli."

Nem osztja azt a vélekedést, hogy a cigányellenes véleményeket csokorba gyűjtő CD kiadása ártana a rendőrség hírnevének. Azaz - pontosít - összehasonlíthatatlanul többet ártanak azok, akik rendőrként ilyen nézeteket vallanak. A figyelemfelhívás mindenesetre tökéletesen sikerült. Máté Mihály úgy tudja, hogy Bene László országos rendőrfőkapitány felfüggesztette a honlap működését, és belső vizsgálatot rendelt el.

Kérdésünkre ezt Garamvölgyi László, az ORFK szóvivője is megerősítette, és hangsúlyozta, hogy az országos főkapitány azonnal intézkedett, amikor kézhez kapta a CD-t. A vizsgálatot az ORFK fegyelmi osztálya végzi. Hatalmas mennyiségű szöveget kell áttanulmányozni, a munka még hetekig elhúzódhat. Az eredményről mindenképpen tájékoztatást kap a közvélemény - ígérte Garamvölgyi, aki valószínűnek tartja, hogy újra kell szabályozni a Holdudvar működését.

Máté Mihály nem fél a bosszútól. "Soha nem tettem zsebre egyetlen tisztességtelenül szerzett forintot sem, soha nem vezetek ittasan, mindig bekötöm a biztonsági övet. Hiába is próbálnának fogást találni rajtam" - mondja. Rendőrként dolgozó cigány társának jóval kényesebb a helyzete, de reméli, hogy neki sem esik bántódása: "Belátható időn belül nem is álmodhat előléptetésről, a jutalomosztásból pedig évek óta kimarad. Mi jöhetne még?"


Czene Gábor

 

NOL 

 

 

 

 
 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 • Fél év Indiában egyedül, három gyerekkel és az autizmussal
  Karmaváltás - elkészült Lohonyai Dóra könyve az út során gyűjtött tapasztalatairól, élményeiről. Interjú a szerzővel.
  image
 • Heti anya és gyermek horoszkóp 2019.október 17-től 23-ig
  Az anya-gyermek kapcsolatban nagyon fontos az érzelmi visszajelzés, mégpedig a gyermek részéről is.
 • Csütörtöki HarmoNet horoszkóp 2019-10-17
  Ma lassabban készülünk el, reggel jelentős késéssel indulhatunk. A munkánkkal is nehezebben haladunk, bár amit kiadunk a kezünkből, szinte tökéletes. Ma foglalkozhatunk precizitást igénylő feladatokkal is. Fontos, hogy ma minél több zöldséget fogyasszunk. Ügyeljünk arra, hogy ne főzzük túl a zöldféléket, hiszen akkor nem tudják megtartani értékes tápanyagtartalmukat. Inkább csak pároljuk meg a zöldségféléket, de ezt is csak minimális mértékben.
 • Heti vagyonhoroszkóp 2019.október 16-tól 22-ig
  Vagyoni helyzetre, lehetőségekre vonatkozó horoszkóp.
 • Szerdai HarmoNet horoszkóp 2019-10-16
  Ma lassúak leszünk, mindenhez több időre lesz szükségünk. Keljünk fel reggel korábban, így több idő lesz a készülődésre. Adjuk meg a módját a reggelinek is, ma tápláló ételekre lesz szükségünk. A mai nap egészségügyi problémája a fogak érzékenysége lehet. A fogfájás, rosszindulatú gócok sok más problémának lehetnek előidézői a szervezetben. Gyulladásos folyamatok, hajhullás alakulhatnak ki következményképpen.
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk

Szellő Imre nyerte a főmeccset a profi bokszgálán

2017. April 23.

article thumbnailSzellő Imre szerezte meg a Boksz Világszervezet (WBO) nemzetközi cirkálósúlyú bajnoki övét és a magyar bajnoki címet a székesfehérvári Magyar Ring Gálán, miután technikai KO-val győzött Tóth...
Teljes cikk

További hírek