Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image
Zsigó Jenő: Vissza a hatalomba
2006-09-25 01:00
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése

ImageNem várnak ránk fényes évek, cigányok. Minket is beljebb konvergál a szegénységbe a konvergencia program. A szegénység nemhogy mentesítene „alóla”, sokkal inkább terheli, ha konvergálják a szegény magyar állampolgárt, és még annál is inkább, ha cigány

 

 

Elkelt volna minálunk cigányoknál egy kis ütős érdekképviselet a gazdasági-politikai átváltozások idején, végig az új törvények meghozatalánál, az NFT I. idején, most is a gazdasági-pénzügyi válságban, és nem mellesleg a „kivezető út”, az NFT II tervezésekor, amely most az Új Magyarország keresztnevet kapta, de baromira félő, hogy nekünk csak a régi marad. Ránk hagyják. Képviseletünk volt persze, ütősnek is nevezhető, csak éppen a romákat ütötte. Úgy tűnik, ezt is ránk hagyják még négy évig. Minimum.

Minden esetre most cigány kisebbségi önkormányzati választás lesz. Helyi, megyei, fővárosi és országos cigány képviseleteket választunk. Akárhogy is lesz, úgy lesz!

Egy mesebeli világ árnyas oldalainak évei következnek. Viszonylag ritka, hogy a választók listája, a névjegyzék titkos. A választók tulajdonképpen egymást sem ismerhetik, és az (ön)jelölt képviselők sem ismerhetik meg a választóikat, hacsak nem maguk vitték be a regisztrációs lapokat a választási irodákba. Népi rásegítésként ez is előfordult, és még sok minden más. Nincs lehetetlen. A végeredmény: százhatezer regisztrált választó, ezeregyszázhuszonhét településen megtartható választás, ötezerhatszázharminchat megválasztható képviselő, kétezerhatszáznyolcvanhét Lungo Dromos, kétezerháromszázkilencvenkettő MCF-es jelölt. A többiek ezer jelöltszám alatt maradtak. Október elsején derül ki, mennyi blöff épült be a Lungo Drom, az MCF és a többiek jelöltállítási vehemenciájába.

Ha Angliában lennénk, a bukméker irodák fogadásokat ajánlanának például arra, hogy a Lungo Drom vagy az MCF jelöltállító listái hány százalékos blöfftartalommal indulnak a választáson. Eléri e a jelöltjeik megválasztása a 40 vagy 50 százalékot. Azért említem a negyven vagy ötven százalékot, mert én magam körülbelül erre az arányra tennék tétet, ha lenne ilyen fogadás. Szimpla jelöltvadászat folyt itt, általában a legcsekélyebb gondolati, eszmei, politikai együttműködés teljes és tökéletes hiánya mellett. Ez nem jó. És ez egy sokáig kiható rossz a romák életében, mert az eszmények, gondolatok, értékek és erkölcs nélküli közélet az maga a nihil.

Tanulság többek között: nemcsak a kommunizmus, a fasizmus képes kivetkőztetni magukból az embereket, erre képes a demokrácia is. Régebbi gondolatom – miszerint „szeresd, értsd és védd a demokráciát, mert akkor nem fog elnyomni” – ideje a mi számunkra még nem jött el. Persze a mi demokráciánkat elsősorban a többségnek, a törvényhozásnak, a parlamenti pártoknak kellene szeretnie, értenie és védenie. Ha erre képtelenek, a hátrányaink mérhetetlenül növekednek, ami persze még indokoltabbá teszi a demokráciához való viszonyunk cselekvő átértelmezését.
Pillanatnyilag nehéz eldönteni, hogy néhány biztató elnevezésű jelöltállító, mint például a Belső Tűz Egyesület, a Dandos Gyula Cigányegylet, a Pécsi Fiatal Romák Reménységéért Egyesület, az Uniós Roma Vezetők Bihari Egyesülete, akik mindannyian egy jelölt állításával vették ki részüket a helyi és országos cigány politika alakításából, vajon az új irányt jelképezik, vagy az önirónia és a partnernélküliség szomorú látleletét. Ha ezek a szervezetek egy-egy jelöltje, vagy a Törekvő Cigányok Szervezete mindösszesen öt jelöltje közül egy sem nyerne képviselői státuszt, ők száz százalékban vesztesek.

Helyi szinteken jól látható a családi összetartás-tartozás közéleti térnyerésének bája, bukéja, varázsa. A családok jól átpolitizálták magukat – nyilván – amikor úgy döntöttek, jöhet a megmérettetés. Mi készen állunk a csatára. Bátran vállaljuk – a család érdekeinek képviseletén túl – papírforma szerint a településen élő valamennyi roma érdekeinek képviseletét is.

Vannak nagy családok is – Lungo Drom, MCF, CSZOSZ – állami keresztapákkal, akiknek már máshol lenne a helyük, de valahogy itt ragadtak. ők lesznek a cigányok keresztapái, ha tetszik, ha nem. Egyszer kérek tőled valamit, szól a híres maffia szlogen, és ők kérnek most még négy évet a cigányoktól, még négy évet a hatalomból, és nincs mit tenni, megkapják, megszerzik.

Jobboldali cigány szervezet, a sokat próbált Lungo Drom szerezhet revánsot Kolompár Orbán MCF-én, és a Teleki-Dógi féle CSZOSZ-en, akik annyira gyűlölték egymást a jelenlegi OCÖ két meghatározó frakciójaként, ahogyan sosem gyűlölték még akkor, amikor a Lungo Dromos Farkas Flórián volt az elnökük, főnökük, keresztapukájuk.

Vissza a hatalomba.

Négy év áll rendelkezésére a magyarországi cigányságnak ahhoz, hogy lebontsa az állami cigányszervezetek despotikus elnyomását a következő, 2010-es választások idejére. Ehhez mindenekelőtt az kell, hogy a romák megtanuljanak emlékezni például a Lungo Drom szakmai-politikai árulásaira, a Teleki-Kolompár féle négy év dicstelenségeire, és ezzel párhuzamosan sürgősen jelöltállításra jogosult civil szervezeteket hozzanak létre a következő hónapokban, hogy 2010-re meglegyen a három éves folyamatos működést megkövetelő törvényi szabályozás feltétele a jelöltállításhoz, hogy soha többé ne szoruljanak bukott szervezetek blöfflistáira.

Mert most még az ellenzéki nagypárttal, a Fidesszel szövetséges Lungo Dromnak és kapcsolatait a kormányzópárttal, az MSZP-vel felszámoló MCF Roma Összefogás Párt OCÖ-s vezetőinek áll a zászló, ők fognak összekerülni – újból – hogy emelkedetten – mint eddig – elkötelezetten – mint eddig – korrupciótól mentesen – mint eddig – képviseljék a teljes magyarországi cigányságot.

Vissza a hatalomba. Vissza a múltba.

Zsigó Jenő

 

Amaro Drom

 

 

2017201620152014201320122011201020092008200720062005

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 • Heti wellness horoszkóp 2020.augusztus 9-től 15-ig
  Most megtudhatja mely táplálkozási formák, mozgásformák illenek az ön születési jegyéhez.
 • Vasárnapi HarmoNet horoszkóp 2020-08-09
  Ma azt gondoljuk, hogy csak a saját véleményünk lehet mérvadó, s ha valaki más nézeteken van, akkor hajlamosak vagyunk vitába keveredni vele. Mivel elég szenvedélyes hangulatban vagyunk, akár veszekedéssé is fajulhat a vita.
 • Heti Style-Art-Party horoszkóp 2020.augusztus 8-tól 14-ig
  Művészet, szórakozás, látásmód. A 12 csillagjegyre (élet) - művészeknek .
 • Szombati HarmoNet horoszkóp 2020-08-08
  Ma álmodozó, fáradékony hangulatban leszünk, érdemes többet pihennünk. Ha tehetjük, akkor aludjuk ki magunkat alaposan, így erőt gyűjthetünk a következő munkahétre. Egy jó nagy séta a friss levegőn jót tesz a közérzetünknek! Ma azt tapasztalhatjuk, hogy több vizet tart vissza a szervezetünk. Lehet, hogy megduzzad a bokánk, vagy az ujjaink. Segíthetünk magunkon, ha egy evőkanál petrezselymet elrágcsálunk, hiszen ez a növény vízhajtó hatású. Használhatjuk ételeink ízesítésére is.
 • Heti szexhoroszkóp 2020.augusztus 7-től 13-ig
  Hódítás, csábítás, szakítás és szerelem. Erotika, és minden ami a randevúk és forró éjszakák világába belefér.
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

  Sport hírek

  Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

  2017. July 05.

  article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
  Teljes cikk