Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

Románia felkészületlenül is beléphet az Unióba
2006-05-09 14:11
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
Napokon belül bejelentik keleti szomszédunk 2007-es csatlakozását.Napokon belül bejelentik keleti szomszédunk 2007-es csatlakozását.

Már szövegezési szakaszban van az Európai Bizottság jelentése Románia és Bulgária felkészültségérol. A május 16-án nyilvánosságra kerülo országértékelés a kiszivárgott információk szerint a két állam nyilvánvaló felzárkózási hiányosságai ellenére ragaszkodni fog a 2007-es céldátumhoz.


Románia 1995-ös felvételi kérelme óta az Európai Unió illetékes szervei valóságos össztuz alatt tartották a Bukarestet, hangsúlyozva az ország elmaradottságát, felkészületlenségét, a politikai elit tehetetlenségét és nemtörodömségét. Néhány hete viszont Olli Rehn bovítési biztos hirtelen dicsérni kezdte Romániát, a német (Die Welt) és az osztrák (Die Presse) sajtó pedig bizottsági forrásokra hivatkozva arról cikkezett, hogy az EB nem tervezi a védzáradékok életbe léptetését.


Akadozó reformok - RMDSZ-felelosség?

 

Basescu elnök Rehn bővítési biztossal

Basescu elnök Rehn bovítési biztossal (Fotó: presidency.ro)


Ugyanis a 2005. április 25-én Luxemburgban aláírt csatlakozási szerzodés több olyan területet megjelölt, ahol a két balkáni állam felkészültségében komoly lemaradás mutatkozik, a 39. cikkely pedig kimondja, hogy amennyiben ezeket Románia és Bulgária nem rendezi idoben, a csatlakozást egy évvel el lehet halasztani. A hivatalos eljárás szerint a Bizottság utómonitorozást végez, évente értékeli az erofeszítéseket, és ha elégedetlen, javasolhatja az Európai Tanácsnak a csatlakozás eltolását. Csakhogy tavaly október 25-én az EB jelentésében nem élt a védzáradék érvényesítésének lehetoségével, és 2006. májusra csúsztatta a kényelmetlen döntést.

Márpedig az oszi jelentések alapján magától értetodo lenne a csatlakozás halasztása - akkor Rehn azt nyilatkozta, "kemény kihívás" lesz behozni a lemaradást. Hiába a figyelmeztetés, vontatottan zajlik az igazságszolgáltatás reformja - igaz, tavaly nyáron az alkotmánybíróság által kivesézett csomagot már sikerült átpasszírozni a parlamenten -, és az EU által sokat emlegetett korrupció elleni harc sem túl sikeres.

Külön probléma, hogy az erre szakosodott igazgatóság muködését szabályozó törvény megbukott a szenátus ellenállásán, ahol a koalíció pártjai közt nem volt meg az összhang. A vitatott kérdés: a szervezet hatókörét ki kellene terjeszteni a képviselok és szenátorok vagyonának ellenorzésére is. Ebben a tárgykörben az RMDSZ is az ellenzok oldalán áll, érveik szerint az igazságügy-miniszter, Monica Macovei a demokratikus játékszabályokat megkerülve akarta elfogadtatni a törvényt.

Valójában - a román kabinetbol származó információink szerint - a Szövetség a mai napig nem tette túl magát a kudarcon, hogy a kormányalakításkor nem ok kapták a tárca államtitkári posztját, és a kormányfo mégis egy magyart, a független Kibédi Katalint nevezte ki a posztra. Ugyanakkor az RMDSZ egyes vezetoi is tartanak attól, hogy a túl önálló igazságszolgáltatás a politikusok fejére nohet. Macovei egy interjújában egyenesen a Szövetséget tette felelossé a törvénytervezet bukása miatt.

Az ötödik legkorruptabb ország

Az igazságszolgáltatás területén mindenképpen fekete pontra számíthatott volna Bukarest az EU-tól, de végül az ellenzék súlyos hibája mentette meg ettol a kabinetet: az év elején kiderült, a korábbi szocialista miniszterelnök, Adrian Nãstase és családja 2004 elott közvetett módon gyanús pénzekhez jutott.

 

Tariceanu kormányfő Barroso bizottsági elnökkel
Tariceanu kormányfo
Barroso bizottsági elnökkel
(Fotó: europa.eu.int)


A volt kormányfo ellen a Korrupcióellenes Igazgatóság vádat emelt, és ezzel Bukarest teljesítette Brüsszel régi kérését: nagyvadat fektetett a csatlakozás oltárára. Bár Rehn úgy értékelte a fejleményt, hogy végre Romániában is kiderült, senki nem állhat a törvények felett, a Bizottság és az Európai Parlament szakértoi továbbra is elégedetlenek, mondván: a mindennapok szintjén nem sikerült visszaszorítani a korrupciót. Ezt alátámasztja a Transparency International tavaly év végi jelentése is, mely szerint Románia az ötödik legkorruptabb európai ország.

Problémák vannak a belso piac szabályozásával is, illetve késik az új adótörvénykönyv kidolgozása. Az EU nehezményezi, hogy Bukarest rejtett csatornákon különféle támogatásokban részesíti az elavult mamutvállatokat. Tavaly nyáron a pénzügyminiszternek, Ionuþ Popescunak azért kellett elhagynia a kabinetet, mert helytelenítette ezt a gyakorlatot. Természetesen nemcsak korrupcióról van szó, hanem a jobboldali kormány félelmérol, hogy a tízezres elbocsátások kihatnak a politikusok népszeruségére. Gond van az áfa-alappal is, melyet még mindig nem szabtak át EU-kompatibilissé, márpedig az uniós befizetéseknél ez az alap perdönto szereppel bír.

Gazdasági és környezetvédelmi gondok

A csatlakozás utáni hozzájárulással is akadhatnak gondok, mely az éves GDP 1,2 százaléka lesz Románia esetében: csaknem egymilliárd euró. Ennek kifizetése nagymértékben befolyásolhatja majd az államháztartási deficitet, amely jelenleg papíron alacsony, de a rendszer instabil, a körbetartozások óriásiak. Ebben az ügyben a Valutaalap 2005-ös jelentésében már meg is kongatta a vészharangot. Azaz hiába lép be 2007-ben Románia, ha az EU-n belül vészesen le fog maradni.

Komoly gond lehet a támogatások lehívásához szükséges önerovel is. Ugyanis az új költségvetési keretszámok értelmében Romániának csaknem négymilliárdos támogatás jár évente, de ehhez egy-egy milliárd kell az állami és gazdasági szférától társfinanszírozásra. Márpedig a decentralizáció sehol sem tart, az önkormányzatok nem rendelkeznek teljes köru önálló gazdálkodási jogkörrel, a földhivatali nyilvántartás kaotikus, a mezogazdasági közvetlen támogatásokhoz fontos gazdaregisztráció vontatottan halad.

 

Macovei román igazságügy-miniszter 

Macovei román igazságügy-miniszter. Rajta nem múlik
  


Ráadásul súlyos presztízsveszteség, hogy Bukarest nem képes hatékonyan felhasználni az elocsatlakozási alapokat. Ebben az ügyben néhány hónapja maga a Korrupcióellenes Igazgatóság vezetoje volt kénytelen elismerni, hogy a pénzek csaknem 13 százaléka magánzsebekbe vándorol. 2005 decemberében az Európai Bizottság már azzal fenyegette meg Bukarestet, hogy átveszi a helyi alapok kezelését, ha nem tud rendet tartani.

Hab a tortán, hogy a környezetvédelem területén is komoly gondok vannak - Bukarest ebben kérte és kapta a legtöbb derogációt. A legfobb kérdés a verespataki aranybánya; május 4-én a környezetvédelmi miniszter az Európai Parlament szakbizottságában került össztuz alá a bányaügyben, de fenyegetozések ellenére sem volt hajlandó megígérni, hogy nem lesz ciános kitermelés.

A nyilvánvaló lemaradások ellenére Románia 2007-es csatlakozása biztosra veheto, Olli Rehn múlt heti bukaresti látogatásakor ezt egyértelmuvé is tette a román politikai elit számára, de információink szerint a bátrabban kritizáló europarlamenterek sem kívánnak keresztbe tenni keleti szomszédunknak a jelentés május 17-i vitája során.


M. László Ferenc

 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 • Szombati HarmoNet horoszkóp 2020-02-29
  Ma nem örülünk a váratlan eseményeknek, sőt megzavar minket, ha olyasmi történik, amit nem terveztünk el. Ilyenkor zavarba jövünk, s nem tudjuk, hogy miként kezeljük a helyzetet. Minden feszültséggel tölt el, ami felborítja a napirendünket. Ma érzéki hangulatban leszünk, a gyengéd és ínyenc erotika jelenti a legnagyobb élvezetet számunkra. Ráérősen szeretnénk kedvesünkkel foglalkozni, s még boldogabbak vagyunk, ha közösen vacsorázhatunk ínyenc módra, csak egymásra figyelve.
 • Heti Style-Art-Party horoszkóp 2020.február 29-től március 6-ig
  Művészet, szórakozás, látásmód. A 12 csillagjegyre (élet) - művészeknek .
 • Pénteki HarmoNet horoszkóp 2020-02-28
  Ma már energikusabbak leszünk, örülünk a kihívásoknak a munkahelyünkön. Talán még az sem zavar túlságosan, ha vitába keveredünk a munkatársakkal. Nem rejtjük véka alá a véleményünket, ami bizony konfliktusforrás lehet. Ma a szex elemi igényünkké válhat, meg akarjuk kapni kedvesünket. Ha nem akar kötélnek állni, akkor addig üldözzük szerelmünkkel, amíg be nem adja a derekát.
 • Heti szexhoroszkóp 2020.február 28-tól március 5-ig
  Hódítás, csábítás, szakítás és szerelem. Erotika, és minden ami a randevúk és forró éjszakák világába belefér.
 • A hét érdem gyakorlata
  A lelki átalakulás, ami a belső béke felé vezet, majd az egyéni, családi, nemzeti és világbéke alapja lehet, napi meditációnkkal kezdődik.
  image
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk

Szellő Imre nyerte a főmeccset a profi bokszgálán

2017. April 23.

article thumbnailSzellő Imre szerezte meg a Boksz Világszervezet (WBO) nemzetközi cirkálósúlyú bajnoki övét és a magyar bajnoki címet a székesfehérvári Magyar Ring Gálán, miután technikai KO-val győzött Tóth...
Teljes cikk

További hírek