Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

Románia felkészületlenül is beléphet az Unióba
2006-05-09 14:11
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
Napokon belül bejelentik keleti szomszédunk 2007-es csatlakozását.Napokon belül bejelentik keleti szomszédunk 2007-es csatlakozását.

Már szövegezési szakaszban van az Európai Bizottság jelentése Románia és Bulgária felkészültségérol. A május 16-án nyilvánosságra kerülo országértékelés a kiszivárgott információk szerint a két állam nyilvánvaló felzárkózási hiányosságai ellenére ragaszkodni fog a 2007-es céldátumhoz.


Románia 1995-ös felvételi kérelme óta az Európai Unió illetékes szervei valóságos össztuz alatt tartották a Bukarestet, hangsúlyozva az ország elmaradottságát, felkészületlenségét, a politikai elit tehetetlenségét és nemtörodömségét. Néhány hete viszont Olli Rehn bovítési biztos hirtelen dicsérni kezdte Romániát, a német (Die Welt) és az osztrák (Die Presse) sajtó pedig bizottsági forrásokra hivatkozva arról cikkezett, hogy az EB nem tervezi a védzáradékok életbe léptetését.


Akadozó reformok - RMDSZ-felelosség?

 

Basescu elnök Rehn bővítési biztossal

Basescu elnök Rehn bovítési biztossal (Fotó: presidency.ro)


Ugyanis a 2005. április 25-én Luxemburgban aláírt csatlakozási szerzodés több olyan területet megjelölt, ahol a két balkáni állam felkészültségében komoly lemaradás mutatkozik, a 39. cikkely pedig kimondja, hogy amennyiben ezeket Románia és Bulgária nem rendezi idoben, a csatlakozást egy évvel el lehet halasztani. A hivatalos eljárás szerint a Bizottság utómonitorozást végez, évente értékeli az erofeszítéseket, és ha elégedetlen, javasolhatja az Európai Tanácsnak a csatlakozás eltolását. Csakhogy tavaly október 25-én az EB jelentésében nem élt a védzáradék érvényesítésének lehetoségével, és 2006. májusra csúsztatta a kényelmetlen döntést.

Márpedig az oszi jelentések alapján magától értetodo lenne a csatlakozás halasztása - akkor Rehn azt nyilatkozta, "kemény kihívás" lesz behozni a lemaradást. Hiába a figyelmeztetés, vontatottan zajlik az igazságszolgáltatás reformja - igaz, tavaly nyáron az alkotmánybíróság által kivesézett csomagot már sikerült átpasszírozni a parlamenten -, és az EU által sokat emlegetett korrupció elleni harc sem túl sikeres.

Külön probléma, hogy az erre szakosodott igazgatóság muködését szabályozó törvény megbukott a szenátus ellenállásán, ahol a koalíció pártjai közt nem volt meg az összhang. A vitatott kérdés: a szervezet hatókörét ki kellene terjeszteni a képviselok és szenátorok vagyonának ellenorzésére is. Ebben a tárgykörben az RMDSZ is az ellenzok oldalán áll, érveik szerint az igazságügy-miniszter, Monica Macovei a demokratikus játékszabályokat megkerülve akarta elfogadtatni a törvényt.

Valójában - a román kabinetbol származó információink szerint - a Szövetség a mai napig nem tette túl magát a kudarcon, hogy a kormányalakításkor nem ok kapták a tárca államtitkári posztját, és a kormányfo mégis egy magyart, a független Kibédi Katalint nevezte ki a posztra. Ugyanakkor az RMDSZ egyes vezetoi is tartanak attól, hogy a túl önálló igazságszolgáltatás a politikusok fejére nohet. Macovei egy interjújában egyenesen a Szövetséget tette felelossé a törvénytervezet bukása miatt.

Az ötödik legkorruptabb ország

Az igazságszolgáltatás területén mindenképpen fekete pontra számíthatott volna Bukarest az EU-tól, de végül az ellenzék súlyos hibája mentette meg ettol a kabinetet: az év elején kiderült, a korábbi szocialista miniszterelnök, Adrian Nãstase és családja 2004 elott közvetett módon gyanús pénzekhez jutott.

 

Tariceanu kormányfő Barroso bizottsági elnökkel
Tariceanu kormányfo
Barroso bizottsági elnökkel
(Fotó: europa.eu.int)


A volt kormányfo ellen a Korrupcióellenes Igazgatóság vádat emelt, és ezzel Bukarest teljesítette Brüsszel régi kérését: nagyvadat fektetett a csatlakozás oltárára. Bár Rehn úgy értékelte a fejleményt, hogy végre Romániában is kiderült, senki nem állhat a törvények felett, a Bizottság és az Európai Parlament szakértoi továbbra is elégedetlenek, mondván: a mindennapok szintjén nem sikerült visszaszorítani a korrupciót. Ezt alátámasztja a Transparency International tavaly év végi jelentése is, mely szerint Románia az ötödik legkorruptabb európai ország.

Problémák vannak a belso piac szabályozásával is, illetve késik az új adótörvénykönyv kidolgozása. Az EU nehezményezi, hogy Bukarest rejtett csatornákon különféle támogatásokban részesíti az elavult mamutvállatokat. Tavaly nyáron a pénzügyminiszternek, Ionuþ Popescunak azért kellett elhagynia a kabinetet, mert helytelenítette ezt a gyakorlatot. Természetesen nemcsak korrupcióról van szó, hanem a jobboldali kormány félelmérol, hogy a tízezres elbocsátások kihatnak a politikusok népszeruségére. Gond van az áfa-alappal is, melyet még mindig nem szabtak át EU-kompatibilissé, márpedig az uniós befizetéseknél ez az alap perdönto szereppel bír.

Gazdasági és környezetvédelmi gondok

A csatlakozás utáni hozzájárulással is akadhatnak gondok, mely az éves GDP 1,2 százaléka lesz Románia esetében: csaknem egymilliárd euró. Ennek kifizetése nagymértékben befolyásolhatja majd az államháztartási deficitet, amely jelenleg papíron alacsony, de a rendszer instabil, a körbetartozások óriásiak. Ebben az ügyben a Valutaalap 2005-ös jelentésében már meg is kongatta a vészharangot. Azaz hiába lép be 2007-ben Románia, ha az EU-n belül vészesen le fog maradni.

Komoly gond lehet a támogatások lehívásához szükséges önerovel is. Ugyanis az új költségvetési keretszámok értelmében Romániának csaknem négymilliárdos támogatás jár évente, de ehhez egy-egy milliárd kell az állami és gazdasági szférától társfinanszírozásra. Márpedig a decentralizáció sehol sem tart, az önkormányzatok nem rendelkeznek teljes köru önálló gazdálkodási jogkörrel, a földhivatali nyilvántartás kaotikus, a mezogazdasági közvetlen támogatásokhoz fontos gazdaregisztráció vontatottan halad.

 

Macovei román igazságügy-miniszter 

Macovei román igazságügy-miniszter. Rajta nem múlik
  


Ráadásul súlyos presztízsveszteség, hogy Bukarest nem képes hatékonyan felhasználni az elocsatlakozási alapokat. Ebben az ügyben néhány hónapja maga a Korrupcióellenes Igazgatóság vezetoje volt kénytelen elismerni, hogy a pénzek csaknem 13 százaléka magánzsebekbe vándorol. 2005 decemberében az Európai Bizottság már azzal fenyegette meg Bukarestet, hogy átveszi a helyi alapok kezelését, ha nem tud rendet tartani.

Hab a tortán, hogy a környezetvédelem területén is komoly gondok vannak - Bukarest ebben kérte és kapta a legtöbb derogációt. A legfobb kérdés a verespataki aranybánya; május 4-én a környezetvédelmi miniszter az Európai Parlament szakbizottságában került össztuz alá a bányaügyben, de fenyegetozések ellenére sem volt hajlandó megígérni, hogy nem lesz ciános kitermelés.

A nyilvánvaló lemaradások ellenére Románia 2007-es csatlakozása biztosra veheto, Olli Rehn múlt heti bukaresti látogatásakor ezt egyértelmuvé is tette a román politikai elit számára, de információink szerint a bátrabban kritizáló europarlamenterek sem kívánnak keresztbe tenni keleti szomszédunknak a jelentés május 17-i vitája során.


M. László Ferenc

 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 • Heti wellness horoszkóp 2020.szeptember 27-től október 3-ig
  Most megtudhatja mely táplálkozási formák, mozgásformák illenek az ön születési jegyéhez.
 • Vasárnapi HarmoNet horoszkóp 2020-09-27
  Ma tele vagyunk ötletekkel és szabadságvággyal. Nem szívesen tartjuk be a szabályokat, már ha egyáltalán hajlandóak vagyunk az elvárások szerint viselkedni. Kreativitásunk szárnyal, mindenre van egy jó ötletünk! Ma a lábszárunk kerül előtérbe, erre a testrészünkre jobban kell vigyáznunk. Ha visszeres panaszaink vannak, akkor menjünk el egy boltba, ahol gyógytermékeket vásárolhatunk. Itt biztosan találunk egy gyógy harisnyát, mely segíthet a panasz mérséklésében.
 • Heti Style-Art-Party horoszkóp 2020.szeptember 26-tól október 2-ig
  Művészet, szórakozás, látásmód. A 12 csillagjegyre (élet) - művészeknek .
 • Szombati HarmoNet horoszkóp 2020-09-26
  A mai napon elemi igényünkké válhat, hogy szabadnak érezhessük magunkat. Csináljunk magunknak önálló programot, találkozhatunk a barátainkkal. Az sem baj, ha nem kedvesünkkel töltjük a délutánt! Ma vigyázzunk a bokánkra! Ezt akkor tehetjük meg, ha kényelmes cipőt hordunk. Óvakodjunk a magas saroktól, hiszen egy rossz lépés következtében kificamodhat a bokánk. Inkább válasszunk egy kényelmes darabot, ami megfelelően tartja a lábunkat.
 • Heti szexhoroszkóp 2020.szeptember 25-től október 1-ig
  Hódítás, csábítás, szakítás és szerelem. Erotika, és minden ami a randevúk és forró éjszakák világába belefér.
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk