Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

AI: Moszkva "szemet huny" a rasszista cselekmények felett
2006-05-04 14:11
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
AI: Moszkva szemet huny a rasszista cselekmények felettAz Amnesty International azzal vádolta meg csütörtökön az orosz hatóságokat, hogy "szemet hunynak" a rasszista buncselekmények megtöbbszörözodése felett.

A nemzetközi emberjogi szervezet Oroszország: eros rasszizmus ellenorzésen kívül címu jelentésében rámutatott, hogy a hatóságok számos esetben huliganizmusnak minosítik a fajgyulölet által vezérelt támadásokat, és figyelmen kívül hagyják a bünteto törvénykönyv vonatkozó cikkelyeit, amelyek pedig lehetové teszik, hogy rasszistának minosítsék ezeket a buncselekményeket.
Oroszországban az utóbbi hónapokban megszaporodtak a külföldiek ellen intézett támadások, amelyek idonként gyilkosságba torkollottak. Gyakran borfejuek a tettesek, a támadások pedig kaukázusiak, a közép-ázsiai volt szovjet köztársaságok polgárai, ázsiai vagy afrikai illetoségu személyek ellen irányulnak. Az Amnesty International adatai szerint tavaly csak Moszkvában hét embert gyilkoltak meg és 107-et bántalmaztak fajgyulölettol hajtva.

"Megdöbbento gyakorisággal érkeznek hírek rasszista támadásokról, külföldieknek és etnikai kisebbségek tagjainak meggyilkolásáról" - állapította meg az emberjogi szervezet, amelyet nyugtalanít, hogy a jelek szerint egyre gyakrabban történik ilyesmi Oroszországban.

Az Amnesty International bántóan helytelennek nevezte az orosz hatóságok válaszát a rasszista buncselekményekre, s azonnali cselekvésre szólított fel. Kiemelte: az, hogy az állam kudarcot vallott a fajgyulölet által motivált buncselekményeket illetoen a megelozés, a nyomozás és az eljárás terén, csak az idegengyulölet és az újfasizmus további térnyerését segíti elo Oroszországban.

A szervezet élesen bírálta a rendfenntartó erok részérol tapasztalt rasszizmust és diszkriminációt, megemlítve a zsarolással kicsikart pénzeket és önkényes letartóztatásokat, amelyeknek a Közép-Ázsiából és a Kaukázusból bevándorolt, oroszországi építkezéseken illegálisan alkalmazott munkavállalók a célpontjai.


A támadások elturése az újfasizmust éleszti

Az oroszországi újfasizmust serkenti a mind gyakoribb és sokszor halálos végu rasszista támadások hatósági elturése - áll az Amnesty International csütörtökön Londonban kiadott átfogó tanulmányában. A világ legnagyobb emberi jogi szervezetének jelentése szerint a fajgyulölet vezérelte gyilkosságok, fizikai bántalmazások és megkülönböztetések egyre nagyobb számban fordulnak elo Oroszországban, és az orosz kormány - amely az idén a nyolc vezeto ipari hatalom (G8) soros elnöke, és éppen átvenni készül az Európa Tanács elnöki posztját a következo fél évre - nem lép fel hatékonyan az idegengyulölet és az intolerancia ellen.

A tanulmány szerint a mind gyakoribb, sok esetben halállal végzodo támadásoknak külföldi diákok, afrikai, ázsiai, közel-keleti és latin-amerikai menedékkérok és menekültek, a kaukázusi és közép-ázsiai kisebbségek, valamint a zsidó és a roma közösség tagjai egyaránt ki vannak téve. Helyi nem hivatalos információközlo csoportok adatait idézve az Amnesty International azt írta: csak tavaly 366 faji alapú támadás történt, és 28 személy életét vesztette ilyen incidensekben.

A tényleges szám azonban sokkal magasabb lehet, mivel számos, fajgyulölet vezérelte buncselekményt vagy egyáltalán nem jelentenek be, vagy nem ilyenként jegyeznek fel. A rendorség és az ügyészi hatóságok gyakran sorolják e támadásokat a "huliganizmus" kategóriájába - áll az AI csütörtöki londoni jelentésében.

Az emberi jogi szervezet szerint a rasszista támadások elkövetoi sok esetben jól szervezett, fajgyulölo, újfasiszta és eroszakos ideológiákat követo csoportok tagjai. Hivatalos adatok szerint Oroszországban 150 szélsoséges csoport muködik mintegy ötezer taggal, de nem kormányzati szervezetek e csoportok tagjainak számát 50 ezerre teszik - írta az Amnesty International, megjegyezve, hogy a rasszizmus kutatásával foglalkozó, illetve az ellene fellépo magánszemélyek élete is valós veszélyben forog.

A jelentés szerint az eroszakcselekmények az orosz társadalom sok rétegében mélyen gyökerezo intolerancia és idegengyulölet legláthatóbb megnyilvánulásai közé tartoznak. A fajgyulölet vezérelte buncselekmények elturése azonban csak serkenti a szélsoséges idegengyulöletet és az újfasizmust Oroszországban - áll az AI tanulmányában.

A jelentés szerint a csecsen fegyveres ellenálló csoportoknak tulajdonított, civilek ellen elkövetett nagyszabású támadások nyomán a csecsenek és más észak-kaukázusi kisebbségek üldöztetést szenvednek. Mivel ezek a kisebbségek jól láthatóan megkülönböztethetok az oroszoktól, tagjaik különösen ki vannak téve "a terror elleni harc" jegyében végrehajtott helyszíni okmányellenorzésnek vagy rendorségi zsarolásnak. Helyszíni felmérések szerint a nem szláv kinézetueknek tavaly 21-szer nagyobb esélyük volt arra, hogy a moszkvai metróban okmányellenorzésre megállítják oket, mint a szláv kinézetueknek - áll a csütörtöki AI-jelentésben.

Forrás: MTI
 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 • Heti wellness horoszkóp 2020.szeptember 27-től október 3-ig
  Most megtudhatja mely táplálkozási formák, mozgásformák illenek az ön születési jegyéhez.
 • Vasárnapi HarmoNet horoszkóp 2020-09-27
  Ma tele vagyunk ötletekkel és szabadságvággyal. Nem szívesen tartjuk be a szabályokat, már ha egyáltalán hajlandóak vagyunk az elvárások szerint viselkedni. Kreativitásunk szárnyal, mindenre van egy jó ötletünk! Ma a lábszárunk kerül előtérbe, erre a testrészünkre jobban kell vigyáznunk. Ha visszeres panaszaink vannak, akkor menjünk el egy boltba, ahol gyógytermékeket vásárolhatunk. Itt biztosan találunk egy gyógy harisnyát, mely segíthet a panasz mérséklésében.
 • Heti Style-Art-Party horoszkóp 2020.szeptember 26-tól október 2-ig
  Művészet, szórakozás, látásmód. A 12 csillagjegyre (élet) - művészeknek .
 • Szombati HarmoNet horoszkóp 2020-09-26
  A mai napon elemi igényünkké válhat, hogy szabadnak érezhessük magunkat. Csináljunk magunknak önálló programot, találkozhatunk a barátainkkal. Az sem baj, ha nem kedvesünkkel töltjük a délutánt! Ma vigyázzunk a bokánkra! Ezt akkor tehetjük meg, ha kényelmes cipőt hordunk. Óvakodjunk a magas saroktól, hiszen egy rossz lépés következtében kificamodhat a bokánk. Inkább válasszunk egy kényelmes darabot, ami megfelelően tartja a lábunkat.
 • Heti szexhoroszkóp 2020.szeptember 25-től október 1-ig
  Hódítás, csábítás, szakítás és szerelem. Erotika, és minden ami a randevúk és forró éjszakák világába belefér.
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk