Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

Az Európai Roma Jogok Központjának (ERRC) főbb hírei 2006. márciusából
2006-04-21 13:18
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
ERRCPereskedés

Az ERRC 1999 szeptemberében panasszal fordult az Emberi Jogok Európai Bíróságához a roma származású cseh Hasan Krasniki ügyében, akit kábítószer birtoklással és eloállítással vádoltak meg két névtelen tanú vallomása alapján. A cseh hatóságok annak ellenére ítélték el Krasnikit, hogy a vádlott nem is tartózkodott a buncselekmény elkövetésének idején végig Csehországban.

 Bár a strasbourgi bíróság 2006. március 1-jei ítéletében kimondta, hogy a névtelen tanúk vallomása elegendo lehet bizonyos esetekben, ebben az ügyben azonban ez nem nyújtott megfelelo és kielégíto bizonyítékot, és az ítéletet nem szabadott volna csupán a két tanúvallomásra alapozni. A Bíróság megállapította a 6.1 és 6.3(d) (tisztességes tárgyaláshoz való jog) cikkelyek megsértését és 2500 euró megfizetésére kötelezte a cseh államot.

***

Az Egyesült Nemzetek Szervezetének Faji Megkülönböztetés Elleni Bizottsága megállapította Szerbia és Montenegró állam jogsértését amikor az nem vizsgálta ki gyorsan és hatékonyan Dragan Durmic esetét, akit 2000-ben roma származása miatt nem engedtek be egy diszkóba Belgrádban. A szórakozóhelyen tapasztalható faji eloítéletesség bizonyítására a szerb Humanitárius Jogi Központ (HJK) egy ugyanúgy öltözött roma és egy nem roma tesztelo párt küldött a "Trezor" nevu diszkóba. A roma párt, köztük Durmicot, a bejáratnál megállították az orök azzal, hogy privát rendezvény van és nem jöhetnek be meghívó nélkül. A nem roma tesztelok erre az orhöz léptek mondván hogy nekik nincs meghívójuk, de szeretnének bemenni, amire a biztonságiak minden további nélkül engedélyt adtak. Habár Durmic büntetofeljelentést tett és az alkotmánybírósághoz is fordult, az ügyében egy szerb hatóság sem járt el, így Durmic 2003 áprilisában az ERRC és a HJK segítségével az ENSZ Bizottsághoz fordult, aki kimondta a szerb állam jogsértését, amiért hat év alatt nem tett semmilyen lépést a hatékony jogorvoslat ügyében. A Bizottság azt ajánlotta, hogy a szerb állam kompenzálja Durmicot erkölcsi kára miatt és hogy a szerb hatóságok megfeleloen vizsgálják ki a panaszokat.

Nemzetközi Képviselet

Az Egyesült Nemzetek Szervezetének Faji Megkülönböztetés Minden Formájának Kiküszöbölésére Felállított Bizottsága megjelentette a Bosznia-Hercegovináról szóló jelentését, amely az 1995-es háború után eloször beküldött szerb országjelentést vizsgálta meg részletességgel. A Bizottság sikeres munkájához több szervezet is segítséget szolgáltatott árnyékjelentések benyújtásával, az ERRC többek között elküldte a 2004-ben megjelentetett, a romák helyzetére fókuszáló országjelentését, amely több éves bosznia-hercegovinai kutatáson alapul. A Bizottság aggodalmát fejezte ki a kisebbségek rendszeru kirekesztése miatt, hiszen a jelenlegi jogszabályok kétféle csoportot ismernek: az "alkotók vagy alapítók" közé tartoznak a szerbek, a bosnyákok és a horvátok, az összes többi etnikum azonban e körön kívül, a "mások" kategóriájába esik, akik így elesnek a döntéshozásban és jogalkotásban való részvételtol. A Bizottság ezért sürgeti a népcsoportok közötti különbségtétel megszüntetését; az egyenlo passzív és aktív szavazati jogosultság mindenki számára elérhetové tételét; az anti-diszkriminációs jogok polgári és közigazgatási eljárásokban való tiszteletét. A Bizottság külön aggodalmát fejezte ki a romák helyzetével, különösen az oktatási szegregációval, a munkaero-piaci jelenléttel, a hivatalos Roma Tanács anyagi támogatásával és a romák személyi dokumentumainak hiányával kapcsolatban. A teljes szöveg megtalálható angolul:
{http://www.ohchr.org/english/bodies/cerd/docs/CERD.C.BIH.CO.6.pdf}

***

Az ERRC részletes kommentárt nyújtott be az ENSZ Emberi Jogi Bizottságához a koszovói romák helyzetével kapcsolatban. Az ENSZ 2006. március 24-én tartotta zárt ülését a koszovói UNMIK erok tevékenységének vizsgálatáról. Az ERRC összefoglalta médiafigyelésének eredményeit 1997-tol napjainkig, valamint az 1999, 2000, 2002, 2004, 2005, 2006-ban a koszovói kiküldetéseken tapasztaltakat. Az ERRC többek között a következo problémákra hívta fel a Bizottság figyelmét: eroszak, valamint kegyetlen és megalázó bánásmód a romák ellen; a szélsoségesen veszélyes feltételeknek való kitétel alóli mentesítés hiánya; az emberi jogi jogsértések esetén nyújtandó jogorvoslatok hiánya; méltósággal és biztonságban való hazatérés jogának megtagadása; szisztematikus diszkrimináció; valamint a személyi dokumentumok kiadásának megtagadása. Az ERRC beadványának teljes szövege megtalálható:
{http://www.errc.org/cikk.php?cikk=2531}


Publikáció

Az ERRC megjelentette soros negyedéves folyóiratának legújabb kötetét "Foglalkoztatásból való kirekesztés" címmel. A könyv összefoglalja az ERRC által a romák munkaero-piaci helyzetérol készített kutatások eredményeit Bulgáriából, Csehországból, Magyarországról, Romániából és Szlovákiából, valamint elemzi a különbözo foglalkoztatáspolitikai intézkedések sikerességét. A kötet többek között a következo cikkeket tartalmazza:

Ann Hyde:  Szisztematikus kirekesztés a munkaero-piacról

Laco Oravec, Zuzana Boselova: Mozgósítási politika Szlovákiában: Még egy elbukott kísérlet?

Erika Szyszczak:  iPozitív kötelezettségek mint eszköz a foglalkoztatás elomozdításában

Peter R. Rodrigues: Kevés és elhanyagolt: Romák és szintik Hollandiában

Bodrogi Bea, Danka Anita:  Magyarországi foglalkoztatási diszkriminációs ügyek peresítése


10 éves lett az ERRC

2006. április 5-én tíz éves fennállását ünnepelte az ERRC, amelynek házigazdái a Brit Nagykövetség és Budapest fopolgármestere, dr. Demszky Gábor voltak. Az ünnepség bepillantást engedett az ERRC tíz éves tevékenységébe, az elért sikerekbe és kihívásokba. Beszédet mondott többek között Sir Bob Hepple QC - az ERRC kuratóriumának elnöke, Aryeh Neier - a Nyílt Társadalom Intézet (OSI) elnöke, Soros György, valamint az ERRC munkatársai.
Az ERRC 10. évfordulójának alkalmából John Nichols, Nagy-Britannia és Észak-Írország budapesti nagykövete a következoket mondta: "A brit kormány büszkén támogatja az ERRC tevékenységét, egyebek között az Oroszországban folyó munkát, a Délkelet-Európában kifejtett anti-diszkriminációs jogi tevékenységet, a roma aktivisták képzésére szolgáló emberi jogi kézikönyv összeállítását, több nyelvre fordítását és terjesztését, és a Magyarországon és Szlovákiában - kifejezetten a lakhatási jogok területén - tett erofeszítéseit. Hisszük, hogy az ERRC tevékenysége példaértéku." Dr. Demszky Gábor fopolgármester szerint "az ERRC elosegítette Budapest fontos regionális központtá válását. Büszkék vagyunk, hogy egy ilyen fontos nemzetközi kezdeményezés elso tíz évének mi adhattunk otthont."
Az ERRC-t 1996-ban alapították. Megalakulása évében az alapítvány megjelentette elso kiadványait országjelentések formájában Ausztriáról, Romániáról és Szlovákiáról, 1996 év végén pedig elindította jogvédo programját. 1997-ben elkezdte emberi jogi oktatási tevékenységét, 1998-ra kialakította a nemzetközi érdekképviselet kereteit. Egy évtizedes fennállása során az ERRC egyebek között a következo sikereket érte el: a romák jogait Európa legfontosabb emberi jogi problémáinak sorába helyezte; számos kulcsfontosságú per megnyerésével újraalakította az európai jogalkalmazást, valamint több mint 2 millió euró kártérítés megítélését vívta ki roma áldozatok számára az elszenvedett emberi jogi sérelmek miatt; több jelentést és tanulmányt hozott napvilágra, mint például a 2004-es "A romák helyzete a kibovített Európai Unióban" címu Európai Bizottsági jelentést; ösztöndíjak százait biztosította jogi egyetemen és államigazgatási szakon tanuló roma hallgatók számára.
Az ERRC-t egy változó tagságú nemzetközi kuratórium irányítja, ami vezeto jogászokból, elismert roma aktivistákból és más kiemelkedo filantrópokból áll. Az ERRC kuratóriumának jelenlegi elnöke Sir Bob Hepple QC. Az ERRC ügyvezeto igazgatója Dimitrina Petrova. Az ERRC fomunkatársai: Claude Cahn (programigazgató), Farkas M. Csilla (operációs igazgató), dr. Izsák Rita (mandátum és kommunikációs fomunkatárs), Dianne Post (jogi igazgató) és Toni Tashev (nemzetközi kapcsolatok és pereskedések fomunkatárs). Az ERRC jelenleg a következoképpen épül fel:
(1) jogi osztály, amely stratégiai pereskedéssel küzd a romák kirekesztése és emberi jogaik sérelmei esetén;
(2) programok osztálya
i) kutatás és közpolitika,
ii) nemzetközi érdekképviselet és
iii) emberi jogok oktatása; valamint
(3) az ERRC operációs osztály: adminisztráció, pályázat-készítések és pénzügy. 

 

Forrás: ERRC 

 

 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 • Heti wellness horoszkóp 2020.szeptember 27-től október 3-ig
  Most megtudhatja mely táplálkozási formák, mozgásformák illenek az ön születési jegyéhez.
 • Vasárnapi HarmoNet horoszkóp 2020-09-27
  Ma tele vagyunk ötletekkel és szabadságvággyal. Nem szívesen tartjuk be a szabályokat, már ha egyáltalán hajlandóak vagyunk az elvárások szerint viselkedni. Kreativitásunk szárnyal, mindenre van egy jó ötletünk! Ma a lábszárunk kerül előtérbe, erre a testrészünkre jobban kell vigyáznunk. Ha visszeres panaszaink vannak, akkor menjünk el egy boltba, ahol gyógytermékeket vásárolhatunk. Itt biztosan találunk egy gyógy harisnyát, mely segíthet a panasz mérséklésében.
 • Heti Style-Art-Party horoszkóp 2020.szeptember 26-tól október 2-ig
  Művészet, szórakozás, látásmód. A 12 csillagjegyre (élet) - művészeknek .
 • Szombati HarmoNet horoszkóp 2020-09-26
  A mai napon elemi igényünkké válhat, hogy szabadnak érezhessük magunkat. Csináljunk magunknak önálló programot, találkozhatunk a barátainkkal. Az sem baj, ha nem kedvesünkkel töltjük a délutánt! Ma vigyázzunk a bokánkra! Ezt akkor tehetjük meg, ha kényelmes cipőt hordunk. Óvakodjunk a magas saroktól, hiszen egy rossz lépés következtében kificamodhat a bokánk. Inkább válasszunk egy kényelmes darabot, ami megfelelően tartja a lábunkat.
 • Heti szexhoroszkóp 2020.szeptember 25-től október 1-ig
  Hódítás, csábítás, szakítás és szerelem. Erotika, és minden ami a randevúk és forró éjszakák világába belefér.
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk