Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

Lesz-e nemzeti kisebbség a zsidóság? - Az aláírások csaknem fele összegyűlt
2006-03-02 01:00
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
ImageNemzeti kisebbséggé nyilvánítja-e a parlament a zsidóságot? Ahhoz, hogy az erről szóló javaslat egyáltalán a törvényhozók elé kerüljön, ezer támogató aláírást kell összeszedni, melynek eddig csaknem a fele gyűlt össze. A zsidóság kisebbségi bejegyzéséről a következő parlament dönthet.

 

Nincs elsöprő igény arra, hogy a parlament nemzetiségként jegyezze be a zsidóságot – állítja cikkében a Népszabadság. Az ennek érdekében indított aláírásgyűjtés döcögve halad: a szervezők aligha bánják, hogy a közelgő választások miatt szünetet kell tartaniuk – véli a lap.

Nemzeti kisebbséggé nyilvánítja-e a parlament a zsidóságot? Ahhoz, hogy az erről szóló javaslat egyáltalán a törvényhozók elé kerüljön, ezer támogató aláírást kell összeszedni. Az aláírások gyűjtése egy hónapja tart. Szegő András vállalkozó, az egyik kezdeményező tájékoztatása szerint "minden nehézség ellenére már csaknem a fele összejött az ezer aláírásnak".
A szervezőknek még egy hónapjuk van. A közelgő választások miatt az aláírásgyűjtést most meg kell szakítani, az íveket leadni az Országos Választási Bizottságnál. Folytatás júniusban. A zsidóság kisebbségi bejegyzéséről így már csak a következő parlament dönthet. (Miután kikérte az MTA állásfoglalását.)

Az új törvényi szabályozás szerint a kisebbségi önkormányzati választásokon csak azok indulhatnak, és csak azok szavazhatnak, akik szerepelnek az úgynevezett kisebbségi névjegyzékben. A parlament így próbálja szavatolni, hogy a kisebbségek önkormányzatait valójában a kisebbségekhez tartozók hozzák létre. A névjegyzékbe mindenki önkéntes alapon kérheti a felvételét, a személyes adatokat más célokra szigorúan tilos felhasználni.

Heizer Antal, a Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Hivatal elnöke lapunknak elmondta, hogy a névjegyzékeket már a nyár közepén összeállítják. A zsidóságnak ezért az őszi választásokon akkor sem lenne módja önkormányzatokat létrehozni, ha a parlament időközben jóváhagyná a zsidó kisebbségi bejegyzési kérelmet.

Az egyik lehetőség az – közölte Heizer Antal –, hogy a zsidóság az elkövetkező ciklusban önkormányzatok nélkül, korlátozottan gyakorolja majd kisebbségi jogait. De ugyanígy az is előfordulhat, hogy a parlament egyedi szabályt alkot, és lehetővé teszi, hogy a többi kisebbséghez hasonlóan még az idén a zsidóság is megalakíthassa önkormányzatait.

 

MNO 

 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Sport hírek