Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image
A fiatalokat nem érdekli a politika
2006-01-31 01:00
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
ImageA roma osztálytárs zavarná a középiskolásokat, a budapesti zsidókat magyar nemzetiségűnek tekintik - derül ki az Iskola és társadalom című kutatásból. A politikai szocializációt, a fiatalok demokrácia-képét vizsgálta meg az a kutatás, aminek első eredményeit most ismertették.

 

 

Három egyetem - az ELTE, a Pécsi Tudományegyetem és a Debreceni Egyetem - valamint a Kurt Lewin Alapítvány és az Echo Survey Szociológiai Kutatóintézet vett részt a négy megyére és Budapestre kiterjedő vizsgálatban.

Az vizsgálat eredmények ismertetésekor Csákó Mihály kutatásvezető hangsúlyozta, a már feldolgozott adatok kérdéseket vetnek fel, amelyek alapján újabb kutatások indulhatnak el. Az ELTE Társadalomtudományi Karának oktatója hozzátette, kevés pénzből dolgoztak, ezért nem tudtak országos kutatást végezni. A munkában a tanszékek és az egyetemeken kívüli szervezetek mellett szociológushallgatók is részt vettek, akik ezzel szakmai gyakorlatukat teljesítették. ők kérdezték meg a hétezer, kilencedik és tizenegyedik évfolyamos középiskolást - gimnazistákat, szakközépiskolásokat és szakiskolásokat egyaránt. A kutatás kiterjedt Budapesten kívül Baranya, Hajdú-Bihar, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Fejér megyére is.

Az Iskola és társadalom kutatási modelljében három oldalról vizsgálták a demokrácia és a fiatalok kapcsolatát, nézték a demokráciai ismereteket, az attitűdöt és a demokráciai aktivitást is. A kutatók beszámoltak arról is, néha nehezítette az adatfelvételt az iskolák közönyössége és értetlensége. Volt, ahol a jegyzővel vizsgáltatták meg, jogszerű-e a kérdéssort, máshol kivettek egy kérdést, mondván: "ezt ne kérdezzék meg".

Sok intézményben a politikával kapcsolatos kérdéscsoportra úgy reagáltak az igazgatók, hogy nekik nem szabad a politikát beengedniük az intézménybe, annak ellenére, hogy a feltett kérdések nem vonatkoztak politikai irányultságra, sem pártpolitikára. A tanárok mellett a diákokkal is voltak problémáik a kutatóknak. A fiatalok közül néhányan nem voltak tisztában az etnikai kisebbség fogalmával, de olyan is volt, aki visszakérdezett: a civil szervezet olyan, mint a binladen?


Passzív fiatalok

A fiataloknak vegyes képe van a demokráciáról, sokan a személyes szabadságot, a magánélet tiszteletben tartását értik alatta, és csak ez után következnek olyan meghatározások, mint a szólásszabadság és a törvények betartása. A kérdésre, hogy mi tartozik bele a demokrácia fogalmába a megkérdezettek fele jelölte csak meg a többpártrendszert és a kisebbségi jogok érvényesülését. "A társadalmi összetevők fontosabbnak tűnnek, mint a politikaiak" - mondta Csákó Mihály. Hozzátette, előzetesen több hipotézist is felállítottak, és egy későbbi kutatás során vizsgálják majd ezeket. "Az eredmények alapján úgy tűnik, a középiskolások inkább védőpajzsnak, nem pedig aktivitásnak tekintik a demokráciát" - tette hozzá a kutatás vezetője.

A demokrácia fogalma mellett a kérdezőbiztosok azt is tudni akarták, beszélgetnek-e politikai, közéleti témákról a fiatalok. Kiderült, a gimnazisták körében sokkal többen vannak olyanok, akik belpolitikáról, adózásról, vagy éppen a hatóságok működéséről is beszélgetnek a családban, míg a szakiskolásoknál jellemzőbb beszédtéma a zene, vagy az éppen aktuális televíziós sorozat eseményei.

Kiderült az is, sok középiskolás venne részt szívesen valamilyen szervezetben, a legtöbben sportegyesületet, hagyományőrző, vagy környezetvédelmi csoportot választanának. Ez azonban a legtöbb esetben szándék marad: a gimnazisták 41 százaléka lenne tagja valamilyen, a magyarságot védő egyesületnek, valójában a megkérdezetteknek csak fél százaléka vesz részt ilyenben.


Demokrácia az iskolában

A politikával kapcsolatos kérdések mellett az iskolai demokráciát is vizsgálták a kutatók, rákérdezve például arra, hogy zavarná-e a középiskolást, ha a padtársa más nemzetiséghez tartozna. Az eredmény nem meglepő, a fiatalokat leginkább a cigány nemzetiségűek zavarnák, de nem látnák szívesen a román és a kínai osztálytársat sem. A romaellenesség leginkábba a gimnazisták körében figyelhető meg, míg a zsidó nemzetiségűeket a szakiskolások harmada nem látná szívesen.

edupress.hu

 

2017201620152014201320122011201020092008200720062005

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 • Tanító pofonok - Így ne legyél ezotroll
  Ne aggódj, nem Makarenkó előtt akarok főt hajtani! Sallert sem ígérek senkinek, még annak sem aki egyébként megérdemelné, mert mi van, ha mégsem az a legjobb megoldás? A tanító pofon ugyanis létezik, de én nem helyeslem. Ettől ő még köszöni szépen jól van. Sőt, a sok ezónyálon csúszó spiricsiga még kiemelt figyelmével eteti is a pofonosztókat. Bocs, én nem állok be a sorba. Nem kérem a pofont és oda állok amellé, aki a pofont kapja. Elterjedt egy eléggé idealista, félre...
  image
 • Szombati HarmoNet horoszkóp 2020-06-20
  Ma érzékenyebbek leszünk a megszokottnál, ezért könnyebben megsértődünk. Vigyázzunk jobban egymás lelkére, mert a ma ejtett sebek nehezebben gyógyulnak. Ne ma provokáljunk veszekedéseket! Ma érzékenyebb a gyomor területe, ne végezzünk operációkat ezen a területen! A gyomorproblémák, emésztési problémák gyakran javulnak, ha néhány napig csak zöldségfélét fogyasztunk. A gyümölcskúrák nem túl jók, hiszen savasítanak.
 • Pénteki HarmoNet horoszkóp 2020-06-19
  Ma érzékeny hangulatban leszünk, mindent a szívünkre veszünk. Akár ok nélkül is megsértődünk. A békülés nehéz lesz, inkább duzzogva vonulunk félre. Nincsenek ínyünkre az új helyzetek, új arcok. Ma azt tapasztalhatjuk, hogy felszaporodik a víz szervezetünkben. Néhány kilóval többet mutat a mérleg, de nem kell pánikba esnünk, hiszen ez nem valódi súlygyarapodás. Megtehetjük, hogy csalánteát iszunk, - kúraszerűen ? hat héten keresztül.
 • Csütörtöki HarmoNet horoszkóp 2020-06-18
  Ma már nyugodtabb hangulatban leszünk, - nyoma sincs már bennünk a tegnapi feszültségnek. Türelmesen dolgozunk, és az sem ráz meg nagyon, ha sok munkával kell megbirkóznunk. Ma érzéki hangulatban leszünk, így minden olyan szépségápolási praktikát élvezünk, amely egyben kellemes is. Jó ötlet egy finom masszázs, s ha már masszíroztatunk, akkor kérjük meg a masszőrt, hogy tápláló krémmel végezze a műveletet!
 • Szerdai HarmoNet horoszkóp 2020-06-17
  Ma már lassabbak leszünk, eltűnik a tettre készség. Több időre van szükségünk a munkahelyi teendőkhöz, lassabban érünk be reggel. Érdemes korábban kelnünk, hogy mégis mindenre legyen idő. A mai nap egészségügyi problémája a fogak érzékenysége lehet. A fogfájás, rosszindulatú gócok sok más problémának lehetnek előidézői a szervezetben. Gyulladásos folyamatok, hajhullás alakulhatnak ki következményképpen.
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk

Szellő Imre nyerte a főmeccset a profi bokszgálán

2017. April 23.

article thumbnailSzellő Imre szerezte meg a Boksz Világszervezet (WBO) nemzetközi cirkálósúlyú bajnoki övét és a magyar bajnoki címet a székesfehérvári Magyar Ring Gálán, miután technikai KO-val győzött Tóth...
Teljes cikk

További hírek