Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

Zsarolás, fenyegetés: cigánymunka?
2006-01-29 01:00
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
ImageRoma vezetők vádjai államtitkáruk ellen - Támogatás híján megszűnés fenyegeti a roma parlamentet is. A Slobodo-Rom nevű cigány szervezet vezetője azzal vádolja Teleki László romaügyi államtitkárt, hogy zsarolással és fenyegetéssel vette rá őt olyan levelek aláírására, amelyeket Teleki maga fogalmazott.

 

 

Az írások az egyik internetes honlapon megjelenő - a kormány roma politikáját bíráló - véleményre reflektáltak, és céljuk a kritikát megfogalmazó Nagy József György lejáratása volt. Teleki cáfolja a vádakat. (Magyar Nemzet)

A nagykanizsai székhelyű Dunántúli Roma Vezetők Szövetségének (DRVSZ) elnöke, Nagy József György még 2005 őszén nyílt levelet írt a kormány romapolitikájáról Ki kit képvisel címmel. Levelét a szervezet saját honlapján is közzétette. A DRVSZ vezetője szembeállította a Fidesz és az MSZP romapolitikáját, s azt a következtetést vonta le, hogy hiába a "történelminek" propagált romaügyi államtitkári poszt, a mostani balliberális kormánynak egyáltalán nem fontosak a romák. Teleki Lászlóról szólva megjegyezte: ugyan államtitkári rangba helyezték, mégis súlytalan, körülbelül egy osztályvezetőnek megfelelő szintet képvisel a közigazgatásban. A romaügyi államtitkár mögött nincsenek már valódi szervezetek, amelyek ellenőrizhetnék őt, ezért Teleki az oszd meg és uralkodj politikáját gyakorolva fenyegetéssel, zsarolással, a pályázatokból való kirekesztéssel tartja sakkban a roma szervezeteket, személyeket.

Nagy József György levelére válaszul három nagykanizsai roma vezető személyiség, Orsós Vendel, Dániel Ferenc és Mihajlovics Béla aláírással érkezett válasz, amely amellett, hogy védeni próbálta Teleki munkásságát, különböző vádakat fogalmazott meg Naggyal szemben. Ezek közül a legsúlyosabb az volt, hogy a DRVSZ vezetője mint a nagykanizsai önkormányzat illetékes bizottságának tagja, saját gyermeke lakásügyét is egyengette. A választ követően egész csinos terjedelemre rugó levelezés alakult ki a felek között, az egymást követő írások egyre durvább hangnemben kölcsönös és személyeskedő vádakat fogalmaztak meg. Nagy József György egyik levelében például arra biztatja kritikusait, kérdezzék meg az általuk favorizált Teleki államtitkárt, miért vett fel az elmúlt években a nagykanizsai Cigány Kisebbségi Önkormányzat (CKÖ) elnökeként milliós tiszteletdíjat, amikor ott érdemi munkát nem végzett, államtitkári teendői ezt nem is igen engedték volna. Nagy azt is tudakolta, hogy az évek óta "családi vállalkozásként" működő CKÖ mennyi pénzt és milyen jogcímen fizetett vajon ki Teleki családtagjainak, valamint hogy az előző ciklusban hogyan jutott Teleki édestestvére nagy értékű belvárosi lakáshoz Nagykanizsán.

Természetesen ezekre a kérdésekre válasz nem érkezett, helyette az egyik aláíró, Dániel Ferenc meglepő levele zárta a levélváltást. Dániel utolsó levelében bocsánatot kér Nagy József Györgytől, mert mint írja: "Súlyos teherként nehezedik rám az a méltatlan támadássorozat, ami Ön ellen folyt, és amihez én is nevemet adtam". Dániel állítja: a levelezésnek egyetlen célja volt: Nagy József György emberi és politikai hitelességének megkérdőjelezése, s a háttérben Teleki László húzódott meg, ő írta a leveleket, amelyek aláírására zsarolással és fenyegetéssel vette rá Dániel Ferencet és társait. "Az eszköz igen egyszerű, és sajnos jól bevált a mostani roma közéletben: ígérgetés, fenyegetés, zsarolás. Roma civil szervezet vezetőjeként kaptam azt az ajánlatot Teleki úrtól, amennyiben aláírom az általa megfogalmazott leveleket, szervezetem a pályázati pénzek elosztása során előnyben részesül, illetve amennyiben nemet mondok, pályázataink sikertelenek lesznek" - írja Dániel Ferenc.

Nagy József György lapunknak azt mondta, sajnos nagyon is hihető ez a történet. ő maga nyolc évig együtt dolgozott Telekivel, aki akkoriban még igen tevékeny és pozitív szerepet töltött be nagykanizsai civil roma vezetőként. Azonban a módszerei - különösen amióta államtitkár lett - egyre durvábbak lettek, s nem tudta vele vállalni a további együttműködést, ezért új szervezetet alapított. Nagy állítása szerint egyébként az őt lejáratni szándékozó levelek aláírói ezer szállal kötődnek Telekihez, Orsós Vendel és Dániel Ferenc is rokonai az államtitkárnak, akinek eredeti neve szintén Orsós volt. (Dániel Ferenc is Orsós Ferencként látta meg a napvilágot.) Nagy elismerte: szokatlan bátorságra vall, hogy ennek ellenére Dániel (Orsós) Ferenc nyíltan vállalta a Telekivel való konfliktust. Amellett, hogy személyes és nyílt levélben is elismerte "bűnét", több száz ember előtt is megismételte a Teleki elleni vádjait.

Dániel Ferenc, a Slobodo-Rom (Szabad Cigányok) nevű szervezet vezetőjeként lapunknak is megerősítette: Telekitől különböző ajánlatokat kapott a levél aláírásáért cserébe, többek között azt, hogy ezentúl kedvezőbb elbírálás alá esnek majd a szervezet pályázatai, valamint munkát is ígért egy induló projektben. Dániel elmondta: szervezete 87 pályázatából eddig egyetlenegy sem nyert, pedig volt olyan is, amelyet profi pályázatíró céggel készítettek. Úgy érzi, ahova Teleki keze elér, ott nekik babér nem terem. Jó példa erre a nagykanizsai kulturális bizottság, amelyben Teleki testvére is benne van, s így a 16 benyújtott pályázatukból egyik sem nyert. Ezért gondolta, hogy talán megéri, ha eleget tesz az államtitkár kérésének. De aztán megbánta, nem akarta a tisztességét elveszíteni. Dániel szerint, aki olyan politikát folytat, mint Teleki László - amelynek lényege, hogy aki nincs vele, az ellene van -, az ellen fel kell lépni minden eszközzel. Mint mondta: a kirakatot végre be kell törni, mert a Teleki-féle romapolitika a zalai cigány közéletet teljesen szétzilálta.

A másik két aláíróról annyit, hogy Orsós Vendel, Teleki közeli rokona Az Európai Unió Roma Ifjúságáért Egyesület elnökeként tevékenykedik. A 2003-ban alapított szervezet a Teleki befolyása alatt álló Roma Kulturális Alapból (RKA) 2005-ben például 800 ezer forintos támogatást kapott nemzetközi roma randevú szervezésére, Roma karaván elnevezésű rendezvényükre pedig - egy konzorcium tagjaiként - újabb 85 ezer eurót. Az országosan ismert, nagy múltú Kanizsa Csillagai Művészeti Egyesületet viszont egyetlen fillérrel sem támogatta az RKA. Mint ahogyan az országban egyetlen olyan jelentősebb szervezet sem, amelyek valamilyen módon Teleki ellen vannak. A 15 éves múltra visszatekintő Magyarországi Roma Parlament - amelyik a korábbi években hetenként rendezett értékes kulturális programokat a fővárosban - sem érdemesült arra, hogy az RKA támogassa: a hírek szerint most a megszűnés fenyegeti az egyébként inkább baloldali, de Telekit gyakran kritizáló szervezetet.

A nagykanizsai cigány szervezetek történetéről persze regényeket lehetne írni. E cikk szerzője korábban más ügyekben többször járt Kanizsán, s alig akadt, aki különböző vádakat ne fogalmazott volna meg Teleki ellen. Természetesen szigorúan hozzátéve: ezt ne írd meg, mert Teleki után érdeklődni "nem egészséges dolog ezen a tájékon". Ahogy a helyiek mondják, az államtitkár módszereinek "állatorvosi lova" lehetne a Zalai A Nostru (A Miénk) Egyesületet története, amelynek egyik korábbi vezetőjeként Teleki fáradhatatlanul szervezte a helyi roma közéletet, majd amikor az egyesület kicsúszott a kezéből, hogyan lehetetlenítették el annak működését feljelentésekkel, APEH- és rendőrségi vizsgálatokkal.

Teleki László nem kívánt kérdéseinkre válaszolni, szerinte a vádak már a kampány érdekeit szolgálják.

Néző László

Kapcsolódó anyag:

Teleki válaszol
C-PRESS és a cigánytársadalom közös kérdései Teleki László politikai államtitkárhoz
Az utolsó utáni szó
Zárszó Nagy József Györgynek!
Nagy József György: Tisztelt Uraim!
Dániel Ferenc, Orsós Vendel, Mihálylovics Béla: Válasz Nagy József György írására ("Ki kit képvisel?")
Nagy József György: Ki kit képvisel?

 

ROMNET

 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 • Tanító pofonok - Így ne legyél ezotroll
  Ne aggódj, nem Makarenkó előtt akarok főt hajtani! Sallert sem ígérek senkinek, még annak sem aki egyébként megérdemelné, mert mi van, ha mégsem az a legjobb megoldás? A tanító pofon ugyanis létezik, de én nem helyeslem. Ettől ő még köszöni szépen jól van. Sőt, a sok ezónyálon csúszó spiricsiga még kiemelt figyelmével eteti is a pofonosztókat. Bocs, én nem állok be a sorba. Nem kérem a pofont és oda állok amellé, aki a pofont kapja. Elterjedt egy eléggé idealista, félre...
  image
 • Szombati HarmoNet horoszkóp 2020-06-20
  Ma érzékenyebbek leszünk a megszokottnál, ezért könnyebben megsértődünk. Vigyázzunk jobban egymás lelkére, mert a ma ejtett sebek nehezebben gyógyulnak. Ne ma provokáljunk veszekedéseket! Ma érzékenyebb a gyomor területe, ne végezzünk operációkat ezen a területen! A gyomorproblémák, emésztési problémák gyakran javulnak, ha néhány napig csak zöldségfélét fogyasztunk. A gyümölcskúrák nem túl jók, hiszen savasítanak.
 • Pénteki HarmoNet horoszkóp 2020-06-19
  Ma érzékeny hangulatban leszünk, mindent a szívünkre veszünk. Akár ok nélkül is megsértődünk. A békülés nehéz lesz, inkább duzzogva vonulunk félre. Nincsenek ínyünkre az új helyzetek, új arcok. Ma azt tapasztalhatjuk, hogy felszaporodik a víz szervezetünkben. Néhány kilóval többet mutat a mérleg, de nem kell pánikba esnünk, hiszen ez nem valódi súlygyarapodás. Megtehetjük, hogy csalánteát iszunk, - kúraszerűen ? hat héten keresztül.
 • Csütörtöki HarmoNet horoszkóp 2020-06-18
  Ma már nyugodtabb hangulatban leszünk, - nyoma sincs már bennünk a tegnapi feszültségnek. Türelmesen dolgozunk, és az sem ráz meg nagyon, ha sok munkával kell megbirkóznunk. Ma érzéki hangulatban leszünk, így minden olyan szépségápolási praktikát élvezünk, amely egyben kellemes is. Jó ötlet egy finom masszázs, s ha már masszíroztatunk, akkor kérjük meg a masszőrt, hogy tápláló krémmel végezze a műveletet!
 • Szerdai HarmoNet horoszkóp 2020-06-17
  Ma már lassabbak leszünk, eltűnik a tettre készség. Több időre van szükségünk a munkahelyi teendőkhöz, lassabban érünk be reggel. Érdemes korábban kelnünk, hogy mégis mindenre legyen idő. A mai nap egészségügyi problémája a fogak érzékenysége lehet. A fogfájás, rosszindulatú gócok sok más problémának lehetnek előidézői a szervezetben. Gyulladásos folyamatok, hajhullás alakulhatnak ki következményképpen.
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk

Szellő Imre nyerte a főmeccset a profi bokszgálán

2017. April 23.

article thumbnailSzellő Imre szerezte meg a Boksz Világszervezet (WBO) nemzetközi cirkálósúlyú bajnoki övét és a magyar bajnoki címet a székesfehérvári Magyar Ring Gálán, miután technikai KO-val győzött Tóth...
Teljes cikk

További hírek