Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image
A tyúk vagy a tojás
2006-01-23 01:00
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
ImageAz MSZP-SZDSZ kormányzás idejéből még négy hónap van hátra, aztán valamikor május közepén választunk. Az egyik nagy pártot győztessé tesszük. Így lesz 2006-2010 között konzervatív jobboldali vagy szociáldemokrata liberális kormányzás Magyarországon. Nem mellékes, hogy 2007-től kezdődik Magyarország történelmének legjelentősebb fejlődési-fejlesztési időszaka, a tizenötezer milliárd forintos program, amely meghatározhatja a Magyar Köztársaság jövőjét, attól függően is, hogy melyik ideológiához köthető kormányzat fejlesztési prioritásai határozzák meg a források felhasználását.

 

 

 

Eldöntjük májusban, hogy a polgári demokrácia több-e mint két párt, bejut-e a parlamentbe az SZDSZ, az MDF és a többi aspiráns kispárt.
Vajon a rendszerváltás utáni ötödik ciklus elé nézve roma választói szempontból tisztább lett-e a kép valamelyik párt körül? Aligha.
A személyiség-, tartásnélküli cigány-beás származású cigány pártpolitikusok kíméletlen kápó szerepeltetése mindkét nagy párt forgatókönyvében dogmatikusan biztos pont. Farkas Flórián, a Lungo Drom és nyolc évig az OCÖ elnöke, sok-sok éven át Horn Gyula és Tabajdi Csaba legnagyobb „természetes” szövetségese, az elnöki eljárási kegyelemben részesített kanadai tanú szerint Magyarországon semmilyen hátrányos megkülönböztetés nem éri a cigányokat. Mondta ezt még mint akkori MSZP szövetséges és OCÖ-elnök. Immár Orbán Viktor legnagyobb természetes szövetségese, parlamenti képviselő, és az ellenzéki párt padsoraiból súlyos kritikával illeti volt alelnöke, Teleki László romaügyi politikai államtitkár, az MSZP és a kormány tevékenységét, miszerint azért kell győznie a Fidesznek, mert ez a kormány semmit a cigányságért, bezzeg majd ő és a Fidesz.
Az MSZP cigány politikusai, Teleki László, Kállai Katalin, Kolompár Orbán közül vessük most pillantásunkat Teleki Lászlóra. Teleki két vonatkozásban is Ferenc József császár tiszavirág életű reinkarnációjának tekinthető. Egyrészt ha nem is a császári, de a földesúri gőg, az intézői kegyetlenség, önteltség és felsőbbrendűségi tudat vonatkozásában. Másrészt a császár híres szállóigéje MSZP-cigányos, romaügyi politikai államtitkári adaptálójaként: „minden nagyon szép, minden nagyon jó, mindennel meg vagyok elégedve”.
Nem is tudom, szabad lenne-e egy kormányszóvivői poszthoz hasonlítható Romaügyi Szóhányó szerepkörrel ennyire lejáratni a politikai államtitkár kormányzati funkciót. Ennek az embernek minden jó. Jó a Kaltenbach Jenő és a cigányok által rosszabbnak minősített kisebbségi törvénymódosítás, jó a telepfelszámolás, jó a rövid- és középtávú roma kormányprogramok elszabotálása, az OCÖ gyalázatos működése, az NFT-I és az NFT-II „cigánymentes” fejlesztési koncepciója, jó a romaügyre fordított állami források drasztikus csökkentése, a roma ösztöndíjak bizalmatlansági alapon történő visszatartása, és hosszasan sorolhatnám.
Kállai Katalin a kormányzó párt MSZP elnökségének cigány származású elnökségi tagja. Az MSZP első számú roma politikusa. Céljai, programjai, kiállásai, tervei, tartása, követelései, integráló szerepe, konfliktusvállaló politikusi adottságai, felkészültsége, tehetsége a roma társadalom előtt láthatatlan maradt.
Ennél fogva az MSZP-é is.
ő a fekete lyuk a politika jelenkori világmindenségében, aki nem kockáztatja meg annak a bölcseletnek a megsértését, amely így szól: „ha hallgattál volna, bölcs maradtál volna”. Valószínűleg számára ez a biztos út. Vagy a bölcsességhez, vagy az MSZP elnökségi tagság fenntartásához, a parlamenti képviselőséghez, az államtitkári funkcióhoz(?). Rendben, neki elég.
De mire lesz ez elég az MSZP-nek? Mire elég ez a cigányoknak?
Kolompár 2002-ben – nyolc év után kitörve a Farkas Flórián melletti szürke, ám jól jövedelmező zónából – „bealkalmazta” az MSZP-t, és az MSZP is „bealkalmazta” őt. OCÖ-vezér lett. Igen, jó kérdés: hogyan és miért. A korábbi testvéri szövetségesek is hatalmi pozíciókhoz jutottak. Farkas képviselő lett, Teleki képviselő és államtitkár, a mélyépítő kisvállalkozó Kolompár pedig OCÖ-vezér. Az OCÖ-t, ez hamarosan kiderült, ellehetetlenítette a Teleki vezette szervezet, a CSZOSZ és a Kolompár vezette szervezet, a MCF hatalmi rivalizációja. Győzött Kolompár. Vesztett mindenki.
Kolompár, aki szolgált és védett, az első három évben úgy menekült előre, hogy minden, a magyarországi cigányság szempontjából kritikus vagy elfogadhatatlan kormányzati lépéssel kapcsolatban azonnal kinyilatkozta a sajtó előtt, hogy a hozott döntésben az OCÖ benyújtott javaslatai, észrevételei 80-90 százalékban „megtestesültek”. Engedélyezte, hogy a cigányság boldog legyen.
Miközben az MSZP szövetségeseként kiszolgáltatta a cigányságot, nyilatkozatban tette közzé politikai állásfoglalását.
Kolompár Orbán OCÖ-elnök felfogásában, törvényértelmezésében az OCÖ nem politikai képviselete a cigányságnak.
Ezzel egyidőben, amikor komolyra fordult a szó, elutasította, és nem volt hajlandó politikai szerepet vállalni az NFT II-ben a romák társadalmi felemelkedése érdekében.
A magyarországi cigány lakosság alkotmányellenes módon képviselet nélkül maradt történelme egyik legkritikusabb időszakában, amikor sorsközösségben a többségi társadalommal elkezdődhetne a felemelkedése, megszűnhetne az állami, társadalmi elnyomatása.
Mondhatnám, egyáltalán nem baj, ha csalódunk az OCÖ-ben, ha nem csalódunk a nagy pártokban, a kormányban.
Itt vagyunk a tyúk-tojás problémánál.
Pártjuktól ilyenek ezek az emberek, vagy a pártjuk ilyen tőlük?
Választás előtt tegyük fel magunknak ezt a kérdést.
Talán felteszik maguknak a pártok is.

Zsigó Jenő
Amaro Drom 2006. január

 

 

2017201620152014201320122011201020092008200720062005

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 • Heti munkahoroszkóp 2020.július 13-tól 19-ig
  Beosztottak, főnökök, munkaalkalmassági tippek a 12 csillagjegyben.
 • Hétfői HarmoNet horoszkóp 2020-07-13
  Ma érzékeny hangulatban leszünk, minden megérint minket. Együtt érző, empatikus hajlamunk megnyilvánul, örömmel hallgatjuk végig a munkatársak panaszait. Ne osztogassunk kéretlen jó tanácsokat! Ma a lábunkra kell jobban vigyáznunk, ezért jobban tesszük, ha kényelmesebb lábbelit veszünk fel. Jó ötlet a talpmasszázs is, ami egész szervezetünket remekül felfrissítheti. Jót tesznek a frissítő lábfürdők, használjuk az élénkítő citromos, vagy narancsos fürdősót.
 • Vasárnapi HarmoNet horoszkóp 2020-07-12
  Még mindig töretlen a tettrekészségünk, nagyon energikusak vagyunk. Örülünk a kihívásoknak, a máskor bosszantó, vagy nehéz helyzeteket is könnyebben kezeljük. Ám igaz, hogy könnyebben keveredünk vitákba is. Ma a fejünk lesz érzékenyebb, így aki gyakran szenved fejfájástól, migréntől, ma könnyen tapasztalhatja meg a kellemetlen tünetet. Legyünk résen, hiszen ha időben elkapjuk a fejfájást, akkor könnyebben orvosolhatjuk. Sokszor segít az elsötétített szoba, vagy az aromaterápia.
 • Szombati HarmoNet horoszkóp 2020-07-11
  Ma bizonytalanabb, szórakozottabb hangulatban leszünk, a munka sem megy úgy, ahogyan máskor. Több útmutatást igényelhetünk a főnökünktől. Ha nem értünk valamit, akkor kérdezzünk rá, de ne zaklassuk feleslegesen! Ma a káposzta vagy a spenót nagyon fontos vitaminokkal láthatja el szervezetünket. A káposzta segíthet a zsírégetésben is, ha sokat fogyasztunk belőle, akkor könnyebben fogyhatunk néhány kilót.
 • Pénteki HarmoNet horoszkóp 2020-07-10
  Érzékeny hangulatban leszünk, a romantika mindennél fontosabb számunkra. Örülünk a közös programoknak, kedvesünkkel. A munka már nem megy ennyire jól, teljes egészében képtelenek lehetünk az odafigyelésre. Ma értékes tápanyagokat fogyaszthatunk, ilyen például a spenót. Ezt nemcsak a megszokott módon, hanem akár palacsintával is ehetjük. A káposztafélék is sorra kerülhetnek, amelyek szintén gazdagok ásványi anyagokban. Töltsük fel vitaminkészleteinket!
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk

Szellő Imre nyerte a főmeccset a profi bokszgálán

2017. April 23.

article thumbnailSzellő Imre szerezte meg a Boksz Világszervezet (WBO) nemzetközi cirkálósúlyú bajnoki övét és a magyar bajnoki címet a székesfehérvári Magyar Ring Gálán, miután technikai KO-val győzött Tóth...
Teljes cikk

További hírek