Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png
Néhány hónappal a kormányzati ciklus vége előtt arra kérjük, alábbi kérdéseink alapján értékelje az
2006-01-23 01:00
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
ImageNéhány hónappal a kormányzati ciklus vége előtt arra kérjük, alábbi kérdéseink alapján értékelje az elmúlt négy év romaügyi teljesítményét, az Ön személyes közreműködésének eredményeit, valamint ossza meg álláspontját néhány nyugtalanító ügyben a roma választópolgárokkal. Kérdéseink az alábbiak:  

 

 

 

 

1. A kormányzati tevékenység, illetve az Ön szerepének
    értékelése kapcsán:

1,  Kormányzati tevékenysége legnagyobb eredményének a telep-felszámolási program elindítását szokta említeni. Egy 2003-as nyilatkozata szerint 2006 végére új lakásokkal fogják kiváltani az akkor felmért 446 telep felét. Most hogy látja, mi lesz a tényleges szám év végére?

2,  Hogyan zsugorodott a telepfelszámolásra ígért 16 milliárd forint, 640 millióra?

3, Korábbi szándékainak megfelelően fejlődött-e a roma érdekvédelem és a cigány kisebbségi önkormányzatiság az elmúlt években?

4, Létrejött-e az Ön által ígért mentori, pártfogói hálózat, amely – a munkaügyi központokkal szemben – képes álláslehetőséget találni a romák számára? Ha igen, hányan dolgoznak a hálózatban jelenleg országszerte?

5, Sikerült-e terveinek megfelelően több államilag finanszírozott szociális munkást foglalkoztatni, akik a nyomorban tengődő, kirekesztett családokkal foglalkoznak. Mekkora a növekedés, mennyien vannak jelenleg, s milyen hatékony a működésük?

6,  Sikerült-e – s ha igen hogyan – érdekeltté tenni a szülőket abban, hogy a gyerekeiket óvodába és iskolába járassák? Hogyan változott az elmúlt két évben az óvodai férőhelyek száma, amelynek növelését előírta a romák társadalmi integrációját elősegítő kormányzati program?

7,  Hány roma ember dolgozik jelenleg országszerte a munkaügyi központokban, miután a kormányzati program a roma jelentkezők előnybe részesítését is előírta?

8,  Hány roma diák kaphat idén ösztöndíjat? (Talán emlékszik, hogy korábban 24 ezret ígért.)

      9,  Az Ön értékelése szerint hány százalékban valósult meg az
    elmúlt években

a,  a CSZOSZ 18 pontos választási programja,

b, az Önt államtitkárrá felkérő Medgyessy Péter miniszterelnök romáknak tett kötelezettségvállalásai,

c, a kormányprogramnak a roma lakosság társadalmi integrációja érdekében vállalt pontjai

d, valamint a romák társadalmi integrációját elősegítő kormányzati program 62 feladata.

10,  Megfelelőnek ítéli-e ezt a megvalósulási arányt?

11,  Érez-e felelősséget a meg nem valósult ígéretek miatt?

12,  Ön egyhelyütt azt nyilatkozta (a roma ösztöndíjakkal kapcsolatban), hogy mindenkinek a munkája után kell pénzt kapnia. Megítélése szerint az Ön elvégzett munkája megér-e havi közel kétmillió forintot, amit államtitkárként, országgyűlési képviselőként, parlamenti bizottságok tagjaiként, cigány kisebbségi önkormányzati elnökként, kuratóriumok tagjaként és még ki tudja miként vesz fel havonta?

13,  Ha a jelenlegi koalíció marad hatalmon, vállal-e szerepet a következő kormányban?

14,  Indul-e a következő cigány önkormányzati választáson az OCÖ elnöki székéért?
2. A kárpótlási csalássorozattal kapcsolatban:

15, Államtitkárként megtett-e mindent a roma kárpótlási folyamat jogszerű lebonyolítása érdekében? Hogyan értékeli az ezzel kapcsolatos szerepvállalását?

16,  Igaz-e, hogy az Ön utasítására nevezte meg az Ön egyik korábbi munkatársa azokat a cigány kisebbségi önkormányzatokat, amelyek igazolást adhattak ki a romák számára? Mi alapján választották ki a szóban-forgó CKÖ-ket (amelyek vezetői ellen ma több büntetőeljárás is folyik)?

17, Tudomása szerint hány esetben történt visszaélés? Tájékoztatták-e Önt hivatalosan a visszaélések számáról? Várható-e, hogy tanúként meghallgassák a büntetőügyekben?

18,  Érez-e felelősséget a visszaélés-sorozat miatt?

19,  Lezárják-e a választásokig a kárpótlást vizsgáló parlamenti bizottság munkáját?

 3. A romákat érintő politikai kérdésekkel kapcsolatban:

20,  Támogatta-e a kisebbségi választójogi törvény módosítását? Ha igen, milyen felhatalmazás birtokában? (Kikérte-e civil szervezetek véleményét az ügyben, ha igen, melyekét?)

21,  Kaltenbach Jenő kisebbségi ombudsman pusztán kozmetikázásnak tartja a kisebbségi választási törvény tavalyi módosítását. Szerinte a jogszabály nem oldja meg az "etnobizniszt", a visszaéléseket, sőt inkább a kalandorokat segíti. Mivel tudja cáfolni a kisebbségi ombudsman állításait?

22,   Az OCÖ jelenlegi vezetése, bár ápol politikai kapcsolatokat, nem tartja politikai érdekérvényesítő szervezetnek az országos önkormányzatot. Megalapozott-e Ön szerint ez az álláspont? Ön hogyan határozná meg az OCÖ szerepét ebből a szempontból?

23,  Miközben egyre többen látják úgy, hogy a kormány „láthatatlanná” akarja tenni a cigányokat, a Fővárosi Cigány Önkormányzat azon az állásponton van, hogy nevén kell nevezni a dolgokat: a cigányokat nemcsak hátrányos helyzetűnek, és nemcsak szegénynek kell nevezni, hanem azon belül konkrétan cigánynak is. Ön mit gondol erről? Vannak-e cigányok Magyarországon? Vagy elegendő, csak halmozottan hátrányos helyzetűekről beszélni?

24,  Ezzel összefüggésben: egyetért-e azzal, hogy a második Nemzeti Fejlesztési Tervben (NFT II.) nincsenek nevesített roma problémák, roma fejlesztési programok és ezekhez kapcsolódó források? Ha nem, tett-e javaslatokat a kormány felé ennek megváltoztatása érdekében, ti. hogy a magyarországi cigányokat nevesítve, forrásmegjelöléssel, ütemtervvel emeljék be az NFT II-be? Ha egyetért a jelenlegi megoldással, akkor szakmai és politikai szempontból fejtse ki, hogy miért?

25,  Felkérte–e az Országos Cigány Önkormányzatot, hogy tegyen szakmai javaslatot a kormány felé a Nemzeti Fejlesztési Terv II ügyében, a magyarországi cigányok nevében? Ha igen, mikor, milyen formában tette ezt, milyen javaslatok születtek, és hogyan hasznosultak azok?

26,  Ön jó megoldásnak tartja-e a miniszterelnök javaslatát, ti., hogy el kell szakítani a hátrányos helyzetű (értsd: cigány) családoktól a gyerekeket, s bentlakásos iskolába küldeni őket?

27,  Ön eredményei között szokta említeni a Roma Évtized program létrejöttét. Milyen szakmai egyeztetés előzte meg a program létrejöttét, kik alkották a programot? Milyen konkrét eredmények várhatók a programtól? Milyen feladatokat határoz meg, milyen és mekkora forrásokból? Ki(k) a végrehajtás felelőse(i)?

28,  Sokan felháborítónak tartják, hogy a kormány mennyi pénzt költ a romákra, holott ezeknek a forrásoknak a túlnyomó része el sem jut hozzájuk. Az EU-s projektekben például és a költségvetési statisztikákban roma támogatásként tüntetnek fel olyan milliárdokat, amelyekhez a romáknak semmi közük. Mi erről a véleménye? Kinek jó a helyzet ilyen láttatása?

29,  Támogatja-e, hogy még az idén birtokba vehessék a gyerekek az Európában egyedülálló, évente 2500 gyerek fogadására és ingyenes ellátására alkalmas, fonyódi roma gyermeküdülőt? Tudja-e, hogy mennyi pénz szükséges a befejezéséhez? Ha igen, tesz-e valamit a szükséges forrás biztosítása érdekében?

30,  Hogy fordulhat elő, hogy egy kormány négy éven keresztül nem tudja leváltani egy közalapítványa (Magyarországi Cigányokért Közalapítvány) elnökét és kuratóriumát?

31,  Mi a véleménye arról, hogy a párt, amelynek a színeiben Ön parlamenti mandátumot szerzett, szinte az egyetlen olyan magyar párt az Európai Parlamentben, amely nem juttatott roma képviselőt az EP-be? Nem tartja ezt személyes kudarcának?

32,  Milyen a viszonya a parlamenti patkó másik oldalán ülő roma országgyűlési képviselő társaival?

4. Az Ön személyével kapcsolatban:

33,  Miért változtatott nevet, s mióta nem használja tradicionális cigány vezetéknevét?

34,  Érte-e hátrány, amiért diploma nélkül nevezték ki államtitkárrá?

35,  Etikusnak tartja-e, ha valaki egy közalapítvány kuratóriumi tagjaként saját szervezetének – az általa vezetett CKÖ-nek – közpénzt szavaz vagy szavaztat meg?

36,      Előfordult-e ez az Ön esetében?

37,  Igaz-e, hogy az előző ciklusban, amikor Ön Nagykanizsán a Szociális és Egészségügyi Bizottság tagja volt, édestestvére ezen bizottság javaslata alapján nagyértékű belvárosi lakást kapott az önkormányzattól? Ha így volt, hogy sikerült kiküszöbölni az összeférhetetlenséget?

38,  Igaz-e, hogy – miként azt egy szervezet elnöke állítja – attól tette függővé bizonyos pályázati pénzek folyósítását, hogy az adott szervezeti elnök hajlandó-e együttműködni Önnel ellenlábasa lejáratásában?

39, Ön ezt bizonyára cáfolja, hisz ellenkező esetben bűncselekmény elkövetését vallaná be. Mivel magyarázza akkor mégis, hogy rokonai, régi „harcostársai” tanúskodni is hajlandóak Ön ellen?

40, 2002-ben Ön azt nyilatkozta az Amaro Dromnak, hogy megbízatása politikai megbízatás, amely addig tart, ameddig megvan Ön iránt a bizalom, úgy a kinevezők, mint a romák részéről. Önt többen többször lemondásra szólították az elmúlt időszakban. Ön szerint a mai napig megvan Ön iránt a kellő bizalom, főként utóbbiak részéről?

A C-PRESS Hírügynökség várja az államtitkár úr válaszait 2006. január 27-én, 12 óráig Az email cím védve van a spam botoktól, a megtekintéséhez a JavaScript bekapcsolása szükséges e-mail címen. A kérdésekre kapott válaszokat a C-PRESS haladéktalanul, teljes tartalmában közzé teszi. A C-PRESS olvasói, a hazai és nemzetközi média kitüntetett figyelemmel és óriási érdeklődéssel várja államtitkár úr válaszait.

 

 C-PRESS

 

Kapcsolódó anyagok:

Teleki László államtitkár válaszolt a C-PRESS és a romák által megfogalmazott közérdekű kérdésekre
2006. március 17. (C-PRESS Hírügynökség)

Negyven kérdés a romaügyi államtitkárhoz
2006. március 8. (C-PRESS Hírügynökség)

A MÚOSZ elnöke válaszolt a C-PRESS kérésére. A C-PRESS ÉRDEMI VÁLASZT VÁR TELEKITőL
2006. február 27. (C-PRESS Hírügynökség)

Teleki sunnyogása miatt a C-PRESS Hírügynökség állásfoglalást kér a MÚOSZ elnökétől
2006. február 21. (C-PRESS Hírügynökség)

Teleki válaszol
2006. január 27. (C-PRESS Hírügynökség)

Kérdőre vont roma államtitkár
2006. január 24. (Magyar Nemzet)

Teleki Lászlót kérdezzük
2006. január 23. (C-PRESS Hírügynökség)

A C-PRESS sorozatot indít a roma sajtószabadság és információs önrendelkezés megteremtéséért
2006. január 10. (C-PRESS Hírügynökség)

 

 

 

 
 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 • Heti munkahoroszkóp 2020.július 13-tól 19-ig
  Beosztottak, főnökök, munkaalkalmassági tippek a 12 csillagjegyben.
 • Hétfői HarmoNet horoszkóp 2020-07-13
  Ma érzékeny hangulatban leszünk, minden megérint minket. Együtt érző, empatikus hajlamunk megnyilvánul, örömmel hallgatjuk végig a munkatársak panaszait. Ne osztogassunk kéretlen jó tanácsokat! Ma a lábunkra kell jobban vigyáznunk, ezért jobban tesszük, ha kényelmesebb lábbelit veszünk fel. Jó ötlet a talpmasszázs is, ami egész szervezetünket remekül felfrissítheti. Jót tesznek a frissítő lábfürdők, használjuk az élénkítő citromos, vagy narancsos fürdősót.
 • Vasárnapi HarmoNet horoszkóp 2020-07-12
  Még mindig töretlen a tettrekészségünk, nagyon energikusak vagyunk. Örülünk a kihívásoknak, a máskor bosszantó, vagy nehéz helyzeteket is könnyebben kezeljük. Ám igaz, hogy könnyebben keveredünk vitákba is. Ma a fejünk lesz érzékenyebb, így aki gyakran szenved fejfájástól, migréntől, ma könnyen tapasztalhatja meg a kellemetlen tünetet. Legyünk résen, hiszen ha időben elkapjuk a fejfájást, akkor könnyebben orvosolhatjuk. Sokszor segít az elsötétített szoba, vagy az aromaterápia.
 • Szombati HarmoNet horoszkóp 2020-07-11
  Ma bizonytalanabb, szórakozottabb hangulatban leszünk, a munka sem megy úgy, ahogyan máskor. Több útmutatást igényelhetünk a főnökünktől. Ha nem értünk valamit, akkor kérdezzünk rá, de ne zaklassuk feleslegesen! Ma a káposzta vagy a spenót nagyon fontos vitaminokkal láthatja el szervezetünket. A káposzta segíthet a zsírégetésben is, ha sokat fogyasztunk belőle, akkor könnyebben fogyhatunk néhány kilót.
 • Pénteki HarmoNet horoszkóp 2020-07-10
  Érzékeny hangulatban leszünk, a romantika mindennél fontosabb számunkra. Örülünk a közös programoknak, kedvesünkkel. A munka már nem megy ennyire jól, teljes egészében képtelenek lehetünk az odafigyelésre. Ma értékes tápanyagokat fogyaszthatunk, ilyen például a spenót. Ezt nemcsak a megszokott módon, hanem akár palacsintával is ehetjük. A káposztafélék is sorra kerülhetnek, amelyek szintén gazdagok ásványi anyagokban. Töltsük fel vitaminkészleteinket!
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk

Szellő Imre nyerte a főmeccset a profi bokszgálán

2017. April 23.

article thumbnailSzellő Imre szerezte meg a Boksz Világszervezet (WBO) nemzetközi cirkálósúlyú bajnoki övét és a magyar bajnoki címet a székesfehérvári Magyar Ring Gálán, miután technikai KO-val győzött Tóth...
Teljes cikk

További hírek