Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image
Diákotthon sem emelheti fel a szegényeket
2006-01-13 10:41
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
ImageSok érintettet felbőszített a miniszterelnök elképzelése, miszerint a legszegényebb családok számára a legjobb megoldás az lenne, ha bentlakásos iskolába küldenék gyerekeiket.


Az ötletet nem támogatják szegénységgel foglalkozó szakemberek sem. Göncz Kinga esélyegyenlőségi miniszter szerint elsősorban a tanyavilágban élőknek jelentenének megoldást a bentlakásos iskolák, de senkit nem kényszerítenek rá, hogy diákotthonba küldje gyerekét.

"Egy napra sem adnám oda a gyerekem, nemhogy egy hétre" - mondta egy asszony, aki a X. kerületi nyomortelepen, a Dzsumbujban neveli gyerekeit. A bentlakásos iskolák és óvodák elterjesztésének ötletét Gyurcsány Ferenc miniszterelnök vetette fel egy decemberi konferencián. Szerinte a szegénység megszüntetésére a "generációs lánc" megszakítása jelenti a megoldást, és jó hatással lenne a nagy szegénységben élő családok gyerekeire, ha több időt töltenének ezekben az intézményekben. Gyurcsány elképzelése szerint a bentlakásos iskolákban a gyerekeket rendszerességre és felelősségvállalásra szoktatnák, szemben azzal, amit sok esetben otthon látnak, hogy munkanélküli szüleik állandóan otthon vannak. Mindezt úgy, hogy ne sértse az ember és a család jogait a saját gyerekéhez. Az [origo] által felkeresett családok kivétel nélkül úgy vélekedtek, hogy bármekkora szegénységben is éljenek, ragaszkodnak hozzá, hogy gyerekük családi körben nőjön fel. "Ha csak vajas kenyeret is tudok adni vacsorára, akkor nyugszom meg, ha a gyerek itthon van" - mondta egy négygyerekes anyuka a fővárosi nyomornegyedben. "Minden reggel kísérjük iskolába, délután pedig megyünk érte" - mesélte 6 éves kisfiáról.

Gyurcsány "bezáródó falvakról" és "szegénytelepekről" beszélt. Utóbbiakba minden bizonnyal a romatelepeket is beleértette, amelyek felszámolására már korábban ígéretet tett a kormány. A Dzsumbuj melletti napközi egyik nevelője szerint ugyanakkor "a roma anyukák különösen ragaszkodnak a gyerekeikhez, már fél kettőkor jönnek értük, pedig a gyerekek fél négyig itt maradhatnának". Bár az [origo] által felkeresett speciális intézmény hivatalosan nem óvoda, itt szívesen látják napközben azokat a gyerekeket, akik nem tudtak beilleszkedni a környékbeli óvodákba. Az első időszakban az édesanyák is bent maradhatnak, hogy a gyerekek könnyebben megszokják az új környezetet.
Nem tartják jó ötletnek a bentlakásos iskolák elterjesztését a szegényekkel és cigányokkal foglalkozó szervezetek munkatársai sem. "Nincs az a roma nő, aki bentlakásos iskolába adná gyerekét, felesleges a kormánynak ilyen ötleteken fáradoznia" - mondta az [origo]-nak Makai Istvánné, a Roma Nővédelmi Közhasznú Szervezet elnöke. A roma családok érdekvédelmével foglalkozó szervezet vezetője szerint a családok petícióval fognak tiltakozni, ha a kormány valóban szorgalmazni fogja a gyerekek diákotthonba küldését.


ImageAnnak ellenére, hogy vannak olyan gyerekek, akik csak így kerülhetnének egészséges, kulturált körülmények közé, mégsem tartja szerencsésnek a gyerek kiszakítását a családi környezetből Ruzsits Éva, a Kapaszkodó Szociális és Gyermekjóléti Alapszolgáltató Központ igazgatója. Szerinte a bentlakásos iskolák elterjesztése helyett a vidéki iskolák megközelíthetőségét kellene javítani, iskolabuszokat üzemeltetni, mert sok faluban gondot okoz a gyerek eljuttatása a másik településen lévő iskolába. "Nem lehet senkit belekényszeríteni, hogy bentlakásos iskolába küldje gyerekét, sok tényezőtől függ, hogy ez jó megoldás-e egy család számára" - mondta az [origo]-nak Göncz Kinga ifjúsági, családügyi, szociális és esélyegyenlőségi miniszter, aki hozzátette: a bentlakásos iskolák ötlete nem önálló elképzelés, hanem egy több elemből álló program része. Szerinte elsősorban a tanyavilágban élnének többen ezzel a lehetőséggel, mert ott az iskolák általában nagyon messze vannak a gyerekek lakásaitól. A szegény családokban élő gyerekek körülményein, iskolázásán azonban más módokon is próbálnak segíteni: fejlesztik az iskolabusz-hálózatot és jobb minőségű utakat építenek a kistelepülések között. Nyolcszáz településen választottak már falugondnokot, akinek a feladatai közé tartozik, hogy autóval elvigye az óvodásokat és diákokat a szomszéd településen található iskolába, uszodába vagy színházba.

Origo - Tiefenthaler Eszter

 

 

2017201620152014201320122011201020092008200720062005

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 • Heti munkahoroszkóp 2020.július 13-tól 19-ig
  Beosztottak, főnökök, munkaalkalmassági tippek a 12 csillagjegyben.
 • Hétfői HarmoNet horoszkóp 2020-07-13
  Ma érzékeny hangulatban leszünk, minden megérint minket. Együtt érző, empatikus hajlamunk megnyilvánul, örömmel hallgatjuk végig a munkatársak panaszait. Ne osztogassunk kéretlen jó tanácsokat! Ma a lábunkra kell jobban vigyáznunk, ezért jobban tesszük, ha kényelmesebb lábbelit veszünk fel. Jó ötlet a talpmasszázs is, ami egész szervezetünket remekül felfrissítheti. Jót tesznek a frissítő lábfürdők, használjuk az élénkítő citromos, vagy narancsos fürdősót.
 • Vasárnapi HarmoNet horoszkóp 2020-07-12
  Még mindig töretlen a tettrekészségünk, nagyon energikusak vagyunk. Örülünk a kihívásoknak, a máskor bosszantó, vagy nehéz helyzeteket is könnyebben kezeljük. Ám igaz, hogy könnyebben keveredünk vitákba is. Ma a fejünk lesz érzékenyebb, így aki gyakran szenved fejfájástól, migréntől, ma könnyen tapasztalhatja meg a kellemetlen tünetet. Legyünk résen, hiszen ha időben elkapjuk a fejfájást, akkor könnyebben orvosolhatjuk. Sokszor segít az elsötétített szoba, vagy az aromaterápia.
 • Szombati HarmoNet horoszkóp 2020-07-11
  Ma bizonytalanabb, szórakozottabb hangulatban leszünk, a munka sem megy úgy, ahogyan máskor. Több útmutatást igényelhetünk a főnökünktől. Ha nem értünk valamit, akkor kérdezzünk rá, de ne zaklassuk feleslegesen! Ma a káposzta vagy a spenót nagyon fontos vitaminokkal láthatja el szervezetünket. A káposzta segíthet a zsírégetésben is, ha sokat fogyasztunk belőle, akkor könnyebben fogyhatunk néhány kilót.
 • Pénteki HarmoNet horoszkóp 2020-07-10
  Érzékeny hangulatban leszünk, a romantika mindennél fontosabb számunkra. Örülünk a közös programoknak, kedvesünkkel. A munka már nem megy ennyire jól, teljes egészében képtelenek lehetünk az odafigyelésre. Ma értékes tápanyagokat fogyaszthatunk, ilyen például a spenót. Ezt nemcsak a megszokott módon, hanem akár palacsintával is ehetjük. A káposztafélék is sorra kerülhetnek, amelyek szintén gazdagok ásványi anyagokban. Töltsük fel vitaminkészleteinket!
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk

Szellő Imre nyerte a főmeccset a profi bokszgálán

2017. April 23.

article thumbnailSzellő Imre szerezte meg a Boksz Világszervezet (WBO) nemzetközi cirkálósúlyú bajnoki övét és a magyar bajnoki címet a székesfehérvári Magyar Ring Gálán, miután technikai KO-val győzött Tóth...
Teljes cikk

További hírek