Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

Parlamenti képviselő a bíróság előtt
2006-01-05 10:25
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése

Sümeghy CsabaTöbb tízmillió forintot tüntettek el a hitelezők elől az egykori Békéscsabai Kötöttárugyárból alakult BCB-csoport volt tulajdonosai, a cégcsoport milliárdokkal maradt adósa hitelezőinek - áll a vádiratban, amely alapján mások mellett Sümeghy Csaba fideszes országgyűlési képviselő is a bíróság elé áll.

 

 Először a cég bevételét, követeléseit, majd a gépeket, az árukészletet, végül az ingatlanokat szalámizták le a tulajdonosok az egykori Békéscsabai Kötöttárugyárból kinőtt BCB-cégcsoportnál. Méghozzá a legóvatlanabb módon: szinte minden stiklit okiratba foglaltak. A csődbűntett fő vesztesei a textilgyári munkások, illetve a cégek hitelezői, elsősorban a bankok - derül ki a Központi Ügyészségi Nyomozóhivatal (KÜNYH) vádiratából. A 14 vádlott közül az ügyészek Sümeghy Csaba fideszes országgyűlési képviselőt, volt tulajdonost, továbbá a csalás miatt már elítélt, jelenleg pedig Szlávy Bulcsú alvilági figura meggyilkolásával gyanúsított Wappler Lászlót, valamint a Wapplerral régóta együtt üzletelő idősebb Wachsler Tamást tartják főkolomposnak. Vádlottak padjára került Wapplerék több vélelmezett strómanja, a BCB-cégek két korábbi felszámolóbiztosa, Wappler egyik ügyvédje, illetve a nyíregyházi üzleti élet ismert figurája, a korábban a Kaya Ibrahim-féle útlevélügyben is emlegetett (HVG, 2002. április 5.) Sziky Gyula is. Az ügyet a Békés megyei bírák elfogultsága miatt a Kecskeméti Városi Bíróság tárgyalja majd - mihelyt felszabadul az ottani nagyterem, amelyben jelenleg a fegyvercsempész szerb-magyar maffiaügy (HVG, 2005. március 5.) procedúrája zajlik, vagyis vélhetően február végétől.

Sümeghy 1997-ben jelképes áron, 102 forintért vásárolta meg a BCB Egyesült Textilművek Rt.-t a Magyar Külkereskedelmi Bank Rt.-től, illetve az Extercom Kft.-től, miközben 1992 óta elnökölt a szintén békéscsabai Giulio Rt.-nél, amelynek később a tulajdonosa is lett. 2000-re mindkét textilipari cég csődközeli helyzetbe került (HVG, 2000. július 1.), ekkor érkeztek Wapplerék - értük Sümeghy megfontolásainak ismerői szerint Bodrácska János egykori budapesti rendőrfőkapitány szavatolt, mint akik segítették akkori érdekeltsége, a budapesti Fékon-Tex Kft. reorganizációját.

Wapplerék, ki tudja, mi okból, nem a saját nevükben szereztek tulajdont. Az elsőrendű vádlott Riczu Gyulát bízták meg, hogy havi 300 ezer forintért, illetve egy Opel Kadett használatáért cserébe vegye a nevére a cégeket, amelyek részvényei egyébként az állami tulajdonú Magyar Fejlesztési Bank Rt.-nél (MFB) voltak óvadéki letétben mint a bank kockázatitőke- befektetésének garanciája. Wapplerék papíron elnöki tanácsadók lettek. A BCB-részvények eladásának napján azonban Sümeghy, illetve a Wappler-Wachsler-duó titkos magánjogi megállapodást kötött, amelyben a politikus a cégcsoport reorganizációjával bízta meg partnereit, akik utóbb - s ezt is írásba foglalták - kötelesek visszaadni a BCB-t Sümeghynek. Mindez az ügyészségi nyomozók szerint egyértelművé teszi, hogy Riczu részvényvásárlása fiktív szerződés volt.

Riczu a BCB-t Sümeghytől papíron 44 millió forintért vásárolta meg, amelyet azonban jórészt nem a saját s még csak nem is Wapplerék pénzéből törlesztett. Nyolcmillió forintért beszámolták például azt az Audi A6-ost, amely addig a BCB-é volt, igaz, Sümeghy használta (a szerződés szerint a hátralékos lízingdíjat is a BCB volt köteles tovább fizetni). A fennmaradó összeg kifizetése helyett Riczu mint a BCB új elnöke vállalta, legalább tízéves haszonbérletet biztosít Sümeghynek a vállalat békési ipartelepére, illetve két részletben fizet 6 millió forintot, amelynek szintén a BCB ingatlanai szolgáltak fedezetül. Miközben a bíróság 2000 októberében elrendelte a BCB Rt. felszámolását (85 hitelező 1,2 milliárd forintot, 350 munkavállaló 306,2 millió forintot követelt), Sümeghy bérbe adta a békési telepet, amelyért 2003-ig összesen 13,5 millió forintot kasszírozott.

Időközben nyoma veszett a BCB-alapítású kft-k, a szabás-varrással foglalkozó BCB 2000 Kft., a kelmegyártó BCB Fair Kft., illetve a kereskedő BCB Silver Kft. vagyonának. A BCB Rt., illetve a kft-k munkavállalóit az akkoriban Wachsler által vezetett Mis Kft.-be helyezték át (utóbb ez sem fizetett, a céget tavaly felszámolták), s bár a három BCB-kft gépeit, eszközeit a hitelező OTP Bank Rt. jelzáloga terhelte, ezt a vagyont is kimentették. A tranzakciók - a legtöbb esetben követelésengedményezés, de akadt ki nem fizetett, hamis pénztárbizonylatokkal legalizált adásvétel is - haszonélvezői a vád szerint a Bodrácska-féle Fékon-Tex, illetve papíron a szintén vádlott Kohus Kálmán és felesége (Wapplerék "menedzserasszisztensei") voltak. Ténylegesen azonban a Wapplerék által 2000-ben létrehozott BCB-Textil Kft., illetve egy Wappler-érdekeltségű offshore cég nyertek mindezen (a Fékon-Tex egyetlen vezetője sem került a vádlottak padjára). A kft-ket azóta felszámolták, a cégek hitelezői összesen 1,8 milliárd forintot követeltek, amelyet vagyon hiányában nem lehetett kifizetni.

A központi cég, a BCB Rt. felszámolását maga Riczu kérte, miután a társaság székhelyét áthelyezték Nyíregyházára, a Wapplerrel jó viszonyt ápoló tizedrendű vádlott Sziky lakcímére. A felszámolás elrendelése után Wappler és Wachsler megkereste a Mininvest Rt. vezérigazgatóját, Tóth Tamást azzal, hogy ha a BCB-t addig felszámoló kft helyett a bíróság "a jövőben esetleg" az ő cégét jelölné ki erre a feladatra, legyen szíves elvállalni a munkát. Ki tudja, miért - a nyomozóhivatal által emelt vád legalábbis nem firtatta ezt a körülményt -, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Bíróság egy hónappal e látogatás után valóban kijelölte a Mininvestet. A céghez személyesen Wapplerék vitték át az iratokat, immár azt kérve, a vádlott korábbi munkatársa, Csuport Antal legyen a felszámolóbiztos. Így is lett. Csuport felmondása után helyét - szintén Wapplerék kérésére - a kettős üzlettársa, Simó Gergely vette át. A két felszámoló a vád szerint aktívan közreműködött abban, hogy a BCB ingatlanai becsült értéküknél számottevően olcsóbban Wappler élettársa, Szabó Anna cégéhez, Sziky egyik érdekeltségéhez, illetve egy Sümeghy-céghez kerültek (arra nem tér ki a vádirat, a mininvestes Tóth mi okból mutatkozott ilyen meglepően engedékenynek). Szabó és Sümeghy nem is minden esetben fizetett rendesen, a fiktív árbevétel színleg Wappler ügyvédje, a budapesti Buza János irodájánál volt letétben.

A HVG értesülései szerint az 1998-ban még Békés megye 7-es körzetében próbálkozó Sümeghy - aki 2002-ben a Fidesz országos listáján szerzett mandátumot - tagad. A nyomozás során elmondta, a legjobb szándék mellett sem volt elkerülhető a BCB csődje, a cégeladás pedig már csak azért sem lehetett fiktív, mert ő annak idején bejelentette az MFB-nek. Az ingatlanokkal kapcsolatban az ügyvédek hangsúlyozzák, a felszámolók árverésen találtak vevőket. Wappler érdemben nem tett vallomást, Wachsler ellenben részletes beszámolót adott, amiből az derül ki, a Szlávy-ügy miatt előzetesben lévő Wappler a BCB-ügy értelmi szerzője.

HVG - RÁDI ANTÓNIA
 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 • Heti munkahoroszkóp 2020.július 13-tól 19-ig
  Beosztottak, főnökök, munkaalkalmassági tippek a 12 csillagjegyben.
 • Hétfői HarmoNet horoszkóp 2020-07-13
  Ma érzékeny hangulatban leszünk, minden megérint minket. Együtt érző, empatikus hajlamunk megnyilvánul, örömmel hallgatjuk végig a munkatársak panaszait. Ne osztogassunk kéretlen jó tanácsokat! Ma a lábunkra kell jobban vigyáznunk, ezért jobban tesszük, ha kényelmesebb lábbelit veszünk fel. Jó ötlet a talpmasszázs is, ami egész szervezetünket remekül felfrissítheti. Jót tesznek a frissítő lábfürdők, használjuk az élénkítő citromos, vagy narancsos fürdősót.
 • Vasárnapi HarmoNet horoszkóp 2020-07-12
  Még mindig töretlen a tettrekészségünk, nagyon energikusak vagyunk. Örülünk a kihívásoknak, a máskor bosszantó, vagy nehéz helyzeteket is könnyebben kezeljük. Ám igaz, hogy könnyebben keveredünk vitákba is. Ma a fejünk lesz érzékenyebb, így aki gyakran szenved fejfájástól, migréntől, ma könnyen tapasztalhatja meg a kellemetlen tünetet. Legyünk résen, hiszen ha időben elkapjuk a fejfájást, akkor könnyebben orvosolhatjuk. Sokszor segít az elsötétített szoba, vagy az aromaterápia.
 • Szombati HarmoNet horoszkóp 2020-07-11
  Ma bizonytalanabb, szórakozottabb hangulatban leszünk, a munka sem megy úgy, ahogyan máskor. Több útmutatást igényelhetünk a főnökünktől. Ha nem értünk valamit, akkor kérdezzünk rá, de ne zaklassuk feleslegesen! Ma a káposzta vagy a spenót nagyon fontos vitaminokkal láthatja el szervezetünket. A káposzta segíthet a zsírégetésben is, ha sokat fogyasztunk belőle, akkor könnyebben fogyhatunk néhány kilót.
 • Pénteki HarmoNet horoszkóp 2020-07-10
  Érzékeny hangulatban leszünk, a romantika mindennél fontosabb számunkra. Örülünk a közös programoknak, kedvesünkkel. A munka már nem megy ennyire jól, teljes egészében képtelenek lehetünk az odafigyelésre. Ma értékes tápanyagokat fogyaszthatunk, ilyen például a spenót. Ezt nemcsak a megszokott módon, hanem akár palacsintával is ehetjük. A káposztafélék is sorra kerülhetnek, amelyek szintén gazdagok ásványi anyagokban. Töltsük fel vitaminkészleteinket!
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk

Szellő Imre nyerte a főmeccset a profi bokszgálán

2017. April 23.

article thumbnailSzellő Imre szerezte meg a Boksz Világszervezet (WBO) nemzetközi cirkálósúlyú bajnoki övét és a magyar bajnoki címet a székesfehérvári Magyar Ring Gálán, miután technikai KO-val győzött Tóth...
Teljes cikk

További hírek