Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png
Béreljen dísznégert!
2005-12-29 01:00
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
ImageNincs színes bőrű ismerőse, de szeretné bizonyítani rokonai, barátai és üzletfelei előtt, hogy mentes a faji előítélettől? Kölcsönözzön néhány órára afroamerikai barátnőt!

Damali Ayo Portlandban, a főleg fehérek lakta északkeleti amerikai városban él. Gyerekkorában rendszerint hozzá fordultak osztálytársai, ha valamit meg akartak tudni a feketék történelméről, kultúrájáról. Tőle kértek segítséget, ha nem ment a tánc, mert hogy az afroamerikai lánynak biztosan jobb a ritmusérzéke.

Felcseperedve is hasonló dolgokat tapasztalt. Képzőművész lett, és észrevette, hogy „fekete művészetnek” tekintik a munkáit, és ennek fényében is ítélik meg.

„A fehérek akarva-akaratlan bérbe veszik a feketéket – idézi Ayót az AlterNet. – Hallgatólagosan elvárják a színes bőrűektől, hogy segítsenek nekik a fekete kultúra megismerésében, és egyben a sokszínűséget szimbolizálják.”

Végül az afroamerikai művész megelégelte, hogy ingyen várnak tőle segítséget fehér ismerősei. Gondolt egy nagyot, és a kapitalizmus szelleméhez igazította a szolgáltatást.Internetes oldalt indított, s közhírré tette, hogy szerény díjazás ellenében bárki felfogadhatja pár órára dísznégernek. A honlapot a legendás fekete komikus, Godfrey Cambridge egyik humoreszkje után Rent-A-Negro névre keresztelte.

„Mint tudjuk, a rabszolga-kereskedelmet már régen eltörölték – olvassuk a szolgáltatás ismertetőjében. – De a feketékre továbbra is szükség van. Jelenlétük elősegíti az üzleti és társadalmi elismertség kialakítását. A politikai és társadalmi trendek követői számára nélkülözhetetlen, hogy legyen fekete barátjuk vagy munkatársuk.”

„Napjainkban egyre fontosabb a multikulturalizmus. De mit tegyen az, aki szeretne progresszívnak látszani, viszont egyetlen feketét sem ismer? A rent-a-negro.com segítségével kapcsolatba kerülhet egy kreatív, értelmes, barátságos, csinos és kedves afroamerikai lánnyal. A szolgáltatás nem kötelezi arra, hogy megismerkedjen a rasszizmus mibenlétével vagy megkérdőjelezze fehér előjogait. ”

Nem olcsó dolog haladónak látszani. Ayo céges rendezvényeken 350 dollárt (75 000 forint) kér óránként, de házibulikon már 200 dollárért megjelenik. Ha a meghívottak között rasszista előítéletű személy is van, akkor felárat számít. Szolid 100 dollár ellenében váratlanul betoppan, és 1 500 dollárért társalgás közben biztosítja a vendégeket, hogy házigazdájuk egyáltalán nem rasszista.

„Az oldal elindításakor egy kicsit magam is komolyan vettem a dolgot” – olvassuk az AlterNet beszámolójában. Nem csoda hát, ha mások is bedőltek a paródiának. Több komolynak látszó felkérés érkezett. Egy cégvezető színes bőrű szóvivőnek akarta felvenni, hogy „könnyebben szót értsen fekete alkalmazottaival”. Egy idősebb hölgy azért szerette volna igénybe venni a szolgáltatást, hogy bizonyítsa barátnőinek, mennyire szereti a feketéket, akik „majdnem olyan rendes emberek, mint a fehérek”.

Ha meg is fordult Ayo fejében, hogy a hecc kedvéért komolyan vesz néhány felkérést, a sok fenyegető, durva és obszcén ajánlat elvette kedvét a személyes találkozóktól. Olyan e-mailt is kapott, amelyben egyenesen rasszistának bélyegezték a kezdeményezést.

Tapasztalatait kötetben is kiadta – nyáron jelent meg Hogyan béreljünk négert? című könyve. „Nincs szatíra valóságalap nélkül – véli Ayo. – Csak a valóság elég abszurd ahhoz, hogy szatírát írjanak róla.”

Ezt az olvasók reakciói is igazolják. „37 éves fekete nő vagyok, és a könyvben olvasottak egybevágnak saját tapasztalataimmal – írja az egyik. – Velem is sokszor előfordult, hogy fehérek a hajamról és bőrömről kérdeztek, vagy arról érdeklődtek, hogy milyen egy fekete pasival az ágyban. És persze sokszor mondta nekem is csodálkozva fehér bőrű ember, hogy milyen udvarias, csinos, értelmes és világlátott fekete vagyok.”

„Rá kellett döbbennem, hogy én is bérbevettem embereket – ismeri el egy fehér olvasó. – Jó dolog kinevetni magunkat, és közben tanulni a hibánkból. A könyv felért egy egészséges pofonnal, amely kirepített a magas liberális ló nyergéből.”

 

NOL

 

 

 

 
 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 • Szerdai HarmoNet horoszkóp 2020-07-08
  Ma érzékeny, befelé forduló hangulatban leszünk, - nincs kedvünk a nagy társasághoz. Inkább otthon maradnánk, és hódolnánk a kedvteléseinknek. Csendes elmélyült tevékenységekre kiváló a nap. Ma vigyázzunk jobban a lábainkra, érzékenyebbek lesznek, mint máskor. Ha nem feltétlenül szükséges, akkor ne erőltessük a lábainkat szoros, vagy túlságosan magas sarkú cipőkbe. A legjobb, ha azt a cipőnket vesszük fel, amelyik a legkényelmesebb.
 • Szerdai HarmoNet horoszkóp 2020-07-08
  Ma érzékeny, befelé forduló hangulatban leszünk, - nincs kedvünk a nagy társasághoz. Inkább otthon maradnánk, és hódolnánk a kedvteléseinknek. Csendes elmélyült tevékenységekre kiváló a nap. Ma vigyázzunk jobban a lábainkra, érzékenyebbek lesznek, mint máskor. Ha nem feltétlenül szükséges, akkor ne erőltessük a lábainkat szoros, vagy túlságosan magas sarkú cipőkbe. A legjobb, ha azt a cipőnket vesszük fel, amelyik a legkényelmesebb.
 • Vasárnapi HarmoNet horoszkóp 2020-06-21
  Mára tovatűnik a nehézkesség, lassúság. Felgyorsulunk, érdeklődésünk kitágul. Szívesen beszélgetünk, ismerünk meg új arcokat. Igaz, hogy kissé pletykássá válunk, ami nem tesz jót a munkakapcsolatainknak! Ma a reuma okoz panaszokat. Fájdalmas időszakokat jelent, így a nagyon megterhelő. A tünetek mérséklésére jó módszer, ha egy héten egyszer zöldségnapot tartunk, ami segíti a méreganyagok kiürülését a szervezetből. Segíthet a hagyományos fizikoterápiás kezelés.
 • Tanító pofonok - Így ne legyél ezotroll
  Ne aggódj, nem Makarenkó előtt akarok főt hajtani! Sallert sem ígérek senkinek, még annak sem aki egyébként megérdemelné, mert mi van, ha mégsem az a legjobb megoldás? A tanító pofon ugyanis létezik, de én nem helyeslem. Ettől ő még köszöni szépen jól van. Sőt, a sok ezónyálon csúszó spiricsiga még kiemelt figyelmével eteti is a pofonosztókat. Bocs, én nem állok be a sorba. Nem kérem a pofont és oda állok amellé, aki a pofont kapja. Elterjedt egy eléggé idealista, félre...
  image
 • Szombati HarmoNet horoszkóp 2020-06-20
  Ma érzékenyebbek leszünk a megszokottnál, ezért könnyebben megsértődünk. Vigyázzunk jobban egymás lelkére, mert a ma ejtett sebek nehezebben gyógyulnak. Ne ma provokáljunk veszekedéseket! Ma érzékenyebb a gyomor területe, ne végezzünk operációkat ezen a területen! A gyomorproblémák, emésztési problémák gyakran javulnak, ha néhány napig csak zöldségfélét fogyasztunk. A gyümölcskúrák nem túl jók, hiszen savasítanak.
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk

Szellő Imre nyerte a főmeccset a profi bokszgálán

2017. April 23.

article thumbnailSzellő Imre szerezte meg a Boksz Világszervezet (WBO) nemzetközi cirkálósúlyú bajnoki övét és a magyar bajnoki címet a székesfehérvári Magyar Ring Gálán, miután technikai KO-val győzött Tóth...
Teljes cikk

További hírek