Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

Az adatok szerint csökkent, az ellenzék szerint nőtt a szegénység
2005-12-29 01:00
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
ImageCsökkent-e a szegénység Magyarországon, vagy épp ellenkezőleg elmélyült? Ez áll annak a vitának a középpontjában, amit a Fidesz folytat a kormánnyal.  A Tárki most elkészült háztartásmonitora szerint egyértelműen csökkent. Az ellenzéki párt szakpolitikusa ezt kétségbe vonja. Mások az ő szakértelmét. Élesen támadja a Magyar Nemzettegnapi lapszámában Gyurcsány Ferencet Harrach Péter, a Fidesz szociálpolitikusa. Az apropó ezúttal a kormányfő egyik nyilatkozata, amit a Népszava karácsonyi számának adott. Ebben kijelentette: "Tudjuk, hogy tíz év után most először Magyarországon csökkent a szegénység. És csökkent a leggazdagabbak és a legnagyobb szükségben élők közötti jövedelemkülönbség." Harrach Péter mindezt legföljebb vágyakként aposztrofálta. A Fidesz szakpolitikusa úgy véli: a kormányfő kampánycélokat szolgáló, meghamisított adatokra hivatkozik, a szegénység ugyanis terjed és egyre mélyebb. A Ferge Zsuzsa által kidolgozott szegénységellenes koncepcióval kapcsolatban annyit jegyzett meg: Gyurcsány a dokumentumot majd a fiókjába süllyeszti.

 

A Tárki azonban a napokban nyilvánosságra hozta 2005 őszén készített háztartásmonitor vizsgálatát, amely inkább a kormányfő szavait támasztja alá. Legalábbis az előzetes adatok és azok főbb megállapításai:

1. A munkajövedelmek egyenlőtlensége 2003 és 2005 között csökkent. A jövedelmi egyenlőtlenségek nagysága két éve volt a legmagasabb. Napjainkban a legmagasabb és a legalacsonyabb rétegek átlagjövedelmének aránya körülbelül 7,5-szeres. Ez nagyjából megfelel a kilencvenes évek második felében mért szintnek.

2. A becslések szerint a szegények száma - az átlagjövedelem felét tekintve küszöbnek - napjainkban Magyarországon 900 ezer és 1 millió 70 ezer között van. Ez a 2003-as szinthez képest körülbelül 110 ezerrel kevesebb, de magasabb, mint 2000-ben volt.

3. A munkajövedelmek egyenlőtlenségének csökkenése annak következménye, hogy növekedett a keresővel rendelkező háztartások száma, és az állami újraelosztásból származó jövedelmek részaránya növekedett. Ez azt jelenti, hogy a fontosabb társadalombiztosítási (a korábbi keresethez igazodó ellátások, például a munkanélküli-járadék, az anyasági támogatás) és szociális jövedelmek (családi pótlék vagy segélyek) ma a korábbiaknál nagyobb arányban jutnak el az alsó jövedelműekhez.

4. 2004. október 1. és 2005. szeptember 30. között a magyarországi háztartások egy főre jutó jövedelme 760 ezer forint volt, ami 17 százalékkal magasabb, mint amit a két évvel korábbi adatok mutattak. A fogyasztói árindex változását is figyelembe véve, ez 5,5 százalékos növekedést jelent a háztartások reáljövedelmében.

5. 2005-ben többen elégedettek a jövedelmükkel és az életszínvonalukkal, mint ahányan 2001-ben elégedettek voltak.

6. A szegénység belső arányai módosultak. Az egyszülős háztartások szegénységi kockázata számottevően csökkent 2003-hoz képest.

7. A munkaerőpiacon aktívak, különösen a vállalkozók, a diplomások és a fiatalok (40 év alattiak) lényegesen elégedettebbek szinte minden tényezővel, mint a többi társadalmi csoport tagjai. A magyar lakosság leginkább a magyarországi átlagos életszínvonalhoz, a barátaik életszínvonalához és a saját, korábbi életszínvonalához viszonyítja az anyagi helyzetét, igaz, egyre többen tartják mércének a nyugat-európai viszonyokat.

ImageKolosi Tamás, a Tárki elnöke lapunk kérdésére hangsúlyozta: előzetes jelentésről van szó, a részletes vizsgálatokkal március elejére készülnek el. A Gyurcsány-Harrach vitára reagálva Kolosi mindössze annyit mondott: a Fidesz szakpolitikusa nyilván nem volt tisztában a legfrissebb adatokkal. A Tárki első embere szerint bármennyire is szeretnék ezt a látszatot kelteni a különféle politikai erők, a kedvező tendenciák nem csak rövid távú intézkedések következményei, a folyamatot a maga összetettségében, a rövid és hosszú távú hatások következményeként kell értékelni. Arra vonatkozó kérdésünkre, hogy lehet-e az Orbán-kormány középrétegeket erősítő támogatáspolitikájának a következménye, hogy a 2000 utáni időszakban az egyenlőtlenségek nőttek, s 2003-tól fordult meg ez a folyamat, határozott nemmel válaszolt. Közölte: a kilencvenes évek második felében beindult gazdasági növekedés értelemszerűen először a felső rétegeknél jelentkezett, és fokozatosan "csorgott le" a közép- és alsóbb rétegekhez. Szintén a gazdasági növekedés eredménye, hogy a középrétegek stabilizálódtak, már nem fenyegeti őket az a kilencvenes évek elején még reális veszély, hogy kilátástalan helyzetbe zuhannak. Akkor hihetetlen mértékben nőttek meg ugyanis az egyenlőtlenségek, elsősorban azáltal, hogy a középrétegből emelkedett ki a későbbi "felső szint", miközben a "középen lévők" lejjebb csúsztak, de meglepő módon nem nőtt túlságosan az igazán szegények aránya. A gazdasági növekedéssel egyidejűleg azonban a "lecsúszott" középréteg valóban kezdett középre húzni.

Miután megismertettük Harrach Pétert a Tárki kutatási eredményével, megkérdeztük, fenntartja-e korábbi álláspontját. Válasza: a Központi Statisztikai Hivatal adatai megbízhatóbbak, mint a Tárki felmérése. Az Orbán-kormány volt családügyi miniszterének véleménye változatlanul az, hogy a Gyurcsány-kormány részéről nem történtek olyan intézkedések, amelyek csökkentették volna a szegénységet Magyarországon. "Szépek a tervek, de egy terv, csak terv" - tette hozzá.

Ezek után újból Kolosi Tamást kérdeztük, aki annyit jegyzett meg: "Úgy gondolom, nem véletlen, hogy a Világbank, az OECD és az Európai Unió a mi adatainkat használja. Egyébként módszerünket a statisztikai hivataléval összehasonlítva csak annyit tudok mondani: adataink nagyobb része mérésekből származik, a KSH-é becslésekből."

"Törvényszerű, hogy bármely kormány legyen is hatalmon, az ellenzék azt próbálja bizonyítani, hogy a szegénység nőtt, a kormány pedig bármit is tesz, alkalmatlan arra, hogy a helyzetet javítsa. A kutatási számok, még ha ez csak előzetes jelentés is, világosak: a szegények száma és a társadalmi egyenlőtlenségek csökkentek. Harrach Péter konkrét adatokkal vitatkozik, azzal pedig nem illik" - nyilatkozta lapunknak Tausz Katalin szociálpolitikus, aki szerint a szegénység mint ügy, választási kérdéssé vált. - Nincs okunk feltételezni, hogy a szegénységellenes program fiókba kerülne - mondta Harrach Péternek a szegénységellenes program jövőjét vizionáló nyilatkozatára reagálva. - Óriási lehetőséget jelent, hogy minket, akik évtizedek óta kutatjuk a szegénységet, most szakértőkként bevonnak a kormányzati munkába - mondta a szociológus.

 

Forrás: Népszabadság Online 

 

 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 • Szerdai HarmoNet horoszkóp 2020-07-08
  Ma érzékeny, befelé forduló hangulatban leszünk, - nincs kedvünk a nagy társasághoz. Inkább otthon maradnánk, és hódolnánk a kedvteléseinknek. Csendes elmélyült tevékenységekre kiváló a nap. Ma vigyázzunk jobban a lábainkra, érzékenyebbek lesznek, mint máskor. Ha nem feltétlenül szükséges, akkor ne erőltessük a lábainkat szoros, vagy túlságosan magas sarkú cipőkbe. A legjobb, ha azt a cipőnket vesszük fel, amelyik a legkényelmesebb.
 • Szerdai HarmoNet horoszkóp 2020-07-08
  Ma érzékeny, befelé forduló hangulatban leszünk, - nincs kedvünk a nagy társasághoz. Inkább otthon maradnánk, és hódolnánk a kedvteléseinknek. Csendes elmélyült tevékenységekre kiváló a nap. Ma vigyázzunk jobban a lábainkra, érzékenyebbek lesznek, mint máskor. Ha nem feltétlenül szükséges, akkor ne erőltessük a lábainkat szoros, vagy túlságosan magas sarkú cipőkbe. A legjobb, ha azt a cipőnket vesszük fel, amelyik a legkényelmesebb.
 • Vasárnapi HarmoNet horoszkóp 2020-06-21
  Mára tovatűnik a nehézkesség, lassúság. Felgyorsulunk, érdeklődésünk kitágul. Szívesen beszélgetünk, ismerünk meg új arcokat. Igaz, hogy kissé pletykássá válunk, ami nem tesz jót a munkakapcsolatainknak! Ma a reuma okoz panaszokat. Fájdalmas időszakokat jelent, így a nagyon megterhelő. A tünetek mérséklésére jó módszer, ha egy héten egyszer zöldségnapot tartunk, ami segíti a méreganyagok kiürülését a szervezetből. Segíthet a hagyományos fizikoterápiás kezelés.
 • Tanító pofonok - Így ne legyél ezotroll
  Ne aggódj, nem Makarenkó előtt akarok főt hajtani! Sallert sem ígérek senkinek, még annak sem aki egyébként megérdemelné, mert mi van, ha mégsem az a legjobb megoldás? A tanító pofon ugyanis létezik, de én nem helyeslem. Ettől ő még köszöni szépen jól van. Sőt, a sok ezónyálon csúszó spiricsiga még kiemelt figyelmével eteti is a pofonosztókat. Bocs, én nem állok be a sorba. Nem kérem a pofont és oda állok amellé, aki a pofont kapja. Elterjedt egy eléggé idealista, félre...
  image
 • Szombati HarmoNet horoszkóp 2020-06-20
  Ma érzékenyebbek leszünk a megszokottnál, ezért könnyebben megsértődünk. Vigyázzunk jobban egymás lelkére, mert a ma ejtett sebek nehezebben gyógyulnak. Ne ma provokáljunk veszekedéseket! Ma érzékenyebb a gyomor területe, ne végezzünk operációkat ezen a területen! A gyomorproblémák, emésztési problémák gyakran javulnak, ha néhány napig csak zöldségfélét fogyasztunk. A gyümölcskúrák nem túl jók, hiszen savasítanak.
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk

Szellő Imre nyerte a főmeccset a profi bokszgálán

2017. April 23.

article thumbnailSzellő Imre szerezte meg a Boksz Világszervezet (WBO) nemzetközi cirkálósúlyú bajnoki övét és a magyar bajnoki címet a székesfehérvári Magyar Ring Gálán, miután technikai KO-val győzött Tóth...
Teljes cikk

További hírek